Uz regatu optimista Kup sv. Krševana, danas je u JK Uskok bilo krštenje prve u Hrvatskoj olimpijske jedrilice Nacra 17 i na kojoj će jedriti zlatni olimpijac Igor Marenić u paru sa zagrebačkom jedriličarkom Karlom Šavar.

Veliki je to i značajan projekt hrvatskog jedrenja koje je dobilo podršku Hrvatskog olimpijskog odbora. Na svečanosti jedriličarske obitelji svih generacija na Vitrenjaku novi jedriličarski par s poljupcima za sreću pozdravio je Edo Fantela izbornik HJS i tvorac najvećih uspjeha kojeg su Hrvatskoj donijeli zadarski jedriličari - Šime Fantela i Igor Marenić te Mihovil Fantela.

Igor i Karla su prva mix posada koja će se ozbiljno spremati za Olimpijske igre sporazumom JK sv. Krševan te YC Zagreb. Trener im je Theo Pizzul iz Opatije.
On i Igor su prošlog tjedna dovezli novu jedrilice iz Nizozemske. Igor i Karla su prošli test na posuđenim katamaranima i Nacri na kojoj su jedrili u Italiji. Pizzul smatra da su se njih dvoje, bez obzira ne veliku razliku u godinama jer Karla ima tek 19, jako dobro ukomponirali. Malo im nedostaje kilograma i sparing partnera zbog kojih će sigurno 200 dana, najavio je Igor izbivati iz Hrvatske. Nacra 17 je zahtjevna, osobito kada se  zbog sigurnosti na njoj jedri s kacigama. To je najbrža olimpijska klasa koja "leti" po moru u punoj brzini od 25 čvorova, doznaje se od trenera Pizzula.

Iako nije bilo vjetra, Karla i Igor, koji se ponovno uhvatio kormila, zajedrili su prvi put na prvom olimpijskom katamaranu u Hrvatskoj, nakon porinuća na Vitrenjaku. Otisnuli su se u pratnji trenera Zadarskim kanalom dok je naš foto-reporter Marko Dimić strpljivo čekao ne bi li se digli s jedrilicom. Sve mu je o mogućnostima te jedrilice pojasnio Mihovil Fantela kao i to da je jedriličare opet iznevjerio vjetar. Umjesto najavljenog juga, jedva koja "bava" maestrala, kazao je svjetski prvak kojem je svaki od malih jedriličara klase optimist zahvalio dok im je pomagao izvući „kadicu" iz mora.
Na krštenju jedrilice okupili su se prijatelji i obitelj. Izostao je jedino Šime Fantela koji u Splitu trenira u zvijezdi za skoru regatu na koju je pozvan na Bahame.

Domaćica današnje fešte na kojoj se uz darovanu tortu iz Coffe&cake i šampanjac nazdravljalo novoj posadi bila je Ana. Ona je ujedno kuma broda u kojoj jedri njezin Igor. Arhitektica Ana došla je iz Španjolske radi Igora. U Zadru radi i uči hrvatski jezik. Za sretnu jedriličarsku priču Ana je nazdravila na materinjem jeziku: Salute.

Hakuna Matata vjerojatno će imati vatreno krštenje na prvoj regati - moguće baš u Španjolskoj, u Palma de Mallorci.