ZADAR - Zadarski jedriličari, svjetski prvaci Šime i Mihovil Fantela nominirani su za najbolje jedriličare svijeta. Nagradu Rolex World Sailor of the Year Awards dodjeljuje Svjetska jedriličarska organizacija. 

Šime Fantela i Igor Marenić bili su prvi i jedini hrvatski jedriličari nominirani za tu prestižnu nagradu. Bilo je to prije dvije godine kada su Fantela i Marenić bili osvajači olimpijskog zlata a nagrada je otišla tada u ruke jedriličara koji je nakon bolesti osvojio medalju u Riju. Šime i Igor bili su neslužbeno drugi i imali su najveći broj glasova internetskih glasača koji u odabiru sudjeluju s 30 posto. Tko će ovaj put pobijediti znat će se na Floridi 30. listopada.

Rijetko koji je jedriličar uspio iz jedne klase u kojoj je osvojio sve medalje tako brzo postati svjetski prvak u drugoj, zahtjevnijoj klasi. Šime Fantela punih 20 godina, od kada je bio brončani na SP klase optimist, osvaja europske i svjetske medalje. Sve su one došle u Zadar u kojem Šime Fantela i Igor Marenić još nisu dobili obećanu nagradu za prvu svjetsku olimpijsku medalju koju su osvojili 2016. godine. Braća Fantela kao i Igor Marenić proizašli su iz JK Sv. Krševan i morima svijeta na kojima su ostvarili vrhunske sportske rezultate od prvog dana vodio ih je trener Edo Fantela

Prošlog vikenda je u Rovinju na Weekend media festivalu Šime, kojeg je angažirala Hrvatska turistička zajednica, govorio o tome kako sportaši promoviraju Hrvatsku u svijetu.

Braća Fantela našla su se u društvu svjetske elite - od pobjednika najveće prekooceanske regate:

Charles Caudrelier (FRA) - Volvo Ocean Race winning skipper
Sime and Mihovil Fantela (CRO) - 2018 49er World Champions
Pavlos Kontides (CYP) - 2018 Laser World Champion
Dorian van Rijsselberghe (NED) - 2018 Men  RS:X World Champion
Ruggero Tita (ITA) - 2018 Nacra 17 World Champion

Što je napisano za nominaciju Šime i Mihovila Fantele:

Nakon pobjede u klasi 470 zlatu na Olimpijskim igrama Rio 2016, Šime Fantela se prebacio na 49er da bi jedrio s bratom Mihovilom.

Nakon nekoliko godina natjecanja u vrhu flote u Men s 470, Šime i njegov brat su se smjestili za sredinu flote nove klase 49er. Imali su mješovite rezultati za veći dio njihovog stasanja do Svjetskog prvenstva koje je bilo u Aarhusu u Danskoj. 

Njihov naporan rad i Šimino iskustvo u scenarijima velikog pritiska isplatili su se, a braća Fantela bila su uvjerljiva u osvajanju titule svjetskih prvaka. Rijetko koji je jedriličar uspio iz jedne klase u kojoj je osvojio sve medalje tako brzo postati svjetski prvak u drugoj, zahtjevnijoj klasi. Šime Fantela punih 20 godina, od kada je bio brončani na SP klase optimist, osvaja europske i svjetske medalje.