Na Dugom otoku održana je po prvi puta utrka u srednje dugom triatlonu u organizaciji Triatlon kluba Zadar te Turističke zajednice Dugi otok. Uz hrvatske triatlonce sudjelovali su natjecatelji iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Njemačke i Italije.


Dionica plivanja odvijala se na jednoj od najljepših plaža RH i Europe, na Sakarunu, gdje se nakon 1.9km plivanja krenulo sa zahtjevnim bicikliranjem dužine od 90km sa cca 1300m uspona, pa su natjecatelji imali prilike uživati u ljepotama duž cijelog Dugog otoka. Bicikliranje je završilo u Salima odakle je krenila dionica trčanja u dužini od 21km do Uvale Mir i natrag te su time natjecatelji upoznali prirodne ljepote i čari Parka prirode Telašćica. Budući je start i cilj utrke bio na različitim mjestima zbog dužine otoka, organizator se pobrinuo da svi natjecatelji budu transportirani na start kao i da ih sve njihove stvari čekaju u zonama tranzicije nakon pojedinih dionica. Cijela staza bila je označena te je i promet bio reguliran tijekom vožnje bicikle.
Pobjedniku Sebastianu Czerny, iz Austrije trebalo je ukupno 4:48:58h za završit cjelokupnu dionicu, Dalibor Vujević, član TK Swibir iz Zagreba utrčao je u cilj kao drugi sa vremenom 5:06:17 dok je treći bio Bruno Škrinjarić iz TK Maksimir sa vremenom od 5:20:54.
Od žena prva je bila Margit Messinger-Walek sa vremenom od 5:23:23 dok su druga i treća bile Maja Marukić te Dunja Gorup, obje iz TK Maksimir.
Od štafeta na najviše pobjedničko postolje popeli su se članovi TK Zadar u sastavu Ivan Gobin, Ivan Tuta te Dragan Jurjević koji su cjelokupnu dionicu završili za 5:09:56, zatim kao druga štafeta TNT čiji članovi su bili Sanja Novosel, Branko Čerina i Mate Maksan dok je treća štafeta bila sastavljena od članice TK Zadar Nives Šarić koja je odradila dionicu plivanja i bicikle, a trčao je Domagoj Raljević.
Pobjednik Sebastian Czerny bio je oduševljen otokom te gostoprimstvom i ljubaznošću svih otočana i volontera na utrci te je istaknuo da je organizacija bila na vrhunskoj razini i pozvao sve one željne izazova da svakako posjete Dugi otok.
Bruno Škrinjarić, treći u ukupnom poretku, istaknuo je da je sve prošlo puno bolje nego je očekivao te da je organizacija bila super obzirom da je prvi put. Staza je bila jasno označena te je okrepnih stanica bilo dovoljno i nije bilo nikakvih kašnjenja i odgoda u samom rasporedu utrke. Također je istaknuo da je cijena samog nastupa bila pristupačna i da su nagrade bile odlične.
Ivica Vrgoč, član TK Split rekao je da je utrka brutalna te da mora imati extreme predznak. „Organizacija je bila na vrhunskom nivou te definitivno preporučujem svima koji žele pravo iskušenje. Cijeli otok je predivan. Pliva se na jednoj od najljepših plaža na svijetu, biciklistički dio sa nevjerovatnim pejzažima, a trčanje je u parku prirode kojeg nema nigdje na svijetu."
Direktorica Turističke zajednice Dugi otok, Ivana Čarić rekla je: „Triathlon Long Island i više nego dobra promocija za Dugi otok i turizam jer će snimke s utrke obići cijeli svijet. Projekt je vrhunski odrađen prvenstveno zbog organizatora Triatlon kluba Zadar, ali i svih ostalih partnera i naših vrijednih volontera kojima ovim putem zahvaljujem. Prvi triatlon je prošao test s odličnom ocjenom te sljedeće godine očekujemo još bolju verziju s više natjecatelja i posjetitelja koji će, osim u utrci, uživati u našim prirodnim znamenitostima, čistom moru i gastronomiji."
Načelnik Općine Sali, Zoran Morović nije krio svoje zadovoljstvo što je baš Dugi otok izabran kao destinacija za održavanje triatlona jer je Dugi otok idealan za plivanje na Sakarunu, bicikliranje cijelom dužinom otoka te trčanjem u Telašćici. Nadamo se da će se ovakva utrka ponovit i da će postati jedna od svijetski poznatih triatlon utrka.
Ravnateljica Parka prirode Telašćica Nikolina Baković rekla je: „Izuzetna nam je čast da je naš Park mogao ugostiti triatlon utrku međunarodnog karaktera, te se ovim putem zahvaljujemo organizatorima što su Telašćicu prepoznali kao teren pogodan za ovakvu utrku. Kako radimo narazvoju i jačanju aktivnog turizma na području Parka ovo nam je poslužilo kao odlična promocija jer jednostavno ne možete ostati ravnodušni na pogled i okolinu kroz koju prolazite. U pogledu organizacije utrka je prošla bez ikakvih problema i iznenađenja što je posebno bitno kadase radi o prvoj godini organizacije, a za to se uz sam Triatlon klub Zadar koji ima dugogodišnje iskustvo u organiziranju utrka, najviše može zahvaliti volonterima koji su došli na otok sudjelovati i podržati utrku, ali i svim našim djelatnicima i lokalnom stanovništvu koje se još jednom odazvalo i pokazalo kako radi odlično kao cjelina. Nadamo se kako su natjecatelji uživali u krajobrazu Dugog otoka i da su otišli samo s najljepšim iskustvima i uspomenama za prenijeti te u tom pogledu vjerujemo kako će sljedeća godina biti još uspješnija."

Vice i Ivan su istaknuli da je najvažnije da je utrka prošla bez problema za same natjecatelje te da je sve funkcioniralo na zavidnoj organizacijskoj razini. Izrazito su zahvalni svim stanovnicima Dugog otoka koji su i ovaj put iskazali svoju gostoljubivost i spremnost za biti domaćin jednog ovakvog sportskog događaja.