Za nepuna dva tjedna na Svjetsko atletsko prvenstvo osoba s Down sindromom na Madeiru, portugalski otok u Atlantskom oceanu, putuje i naša ekipa iz Zadra. Natjecatelji koji će predstavljati Hrvatsku i Zadar na Madeiri su Filip Kulonja, Kristofor Rašin i Ivica Vidulić.

Natjecanje traje od 1. do 8. listopada i kako naši predstavnici kažu, jako su sretni i ponosni da mogu na tako jednom velikom natjecanju predstavljati Hrvatsku.

Sve to ne bi bilo moguće bez njihove trenerice Martine Šango, koja je o tome govorila za portal Hrvatska reprezentacija.

Možete nam reći par stvari o sebi i kako ste se uključili u rad s djecom s Down sindromom?

"Ja sam profesor kineziologije i radim u Športskoj školi košarke Zadar, u okviru koje sam od prošle godine započela s radom s djecom s Down sindromom, a u radu mi je, na volonterskoj osnovi nesebično pomagala Martina Sladić. Imali smo ukupno 10-ero djece i s njima sam radila po proširenom programu koji obuhvaća bazične sportove ali i one ekipne."

Od kud ideja da djecu uključite baš u atletiku?

"Kako je atletika ipak kraljica sportova, a to je ujedno bilo i moje usmjerenje na fakultetu i moja "prva ljubav", odlučila sam djecu prvo registrirati u Svjetsku sportsku organizaciju osoba s Down sindromom (Sports Union for athletes with Down Syndrome, SU-DS), a onda ih i prijaviti za svjetsko atletsko prvenstvo."

Jeste li imali kakvih „izazova" u realizaciji odlaska na Madeiru?

"Sports Union for athletes with Down Syndrome organizira velika sportska natjecanja u raznim sportovima, kao i ovo svjetsko atletsko prvenstvo u Portugalu. Sljedeći korak bila je prijava na dotično natjecanje, a onda onaj najteži dio posla, prikupljanje novaca za samu realizaciju. U tome nam je uvelike pomogao HOO, Grad Zadar , Zadarska Županija i sponzori, te se svima njima srdačno ovim putem i zahvaljujem."

Jeste već bili na sličnom natjecanju?

"Ovo nam je prvo veliko natjecanje i jako smo uzbuđeni, sretni i ponosni, ali mislim da nitko od nas još nije svjestan koliko je ovo veliko za ovu djecu, za njihove roditelje, za drugu djecu s Down sindromom u Hrvatskoj."

U Madeiru idu Filip, Kristofor i Ivica ali će vjerojatno u Zadru imati veliku podršku?

"Da naravno. Iako dosta naših prijatelja koji s nama treniraju, ostaju kod kuće i teško nam je zbog toga, osjećamo da je ovo i za njih i za ostale generacije jedan iskorak, da pokažemo svijetu i Hrvatskoj da su i djeca s Down sindromom vrijedni kao i bilo tko drugi, da su dostojni članovi našeg društva i da ih moramo prigrliti i pomoći im da što više napreduju u svakom smislu, kako bi se jednog dana mogli i osamostaliti po uzoru na neke europske zemlje."