Fenerbahce, CSKA Moskva, Maccabi Tel Aviv, Olimpia Milano, Bayern München i kineski Liaoning Flying Leopards - postava je najjačeg europskog pripremnog košarkaškog turnira Zadar Basketball Tournament, što će se od 20. do 23. rujna održati u dvorani na Višnjiku. Ponajbolji europski košarkaški klubovi i kineski prvak predvođeni velikim igračkim i trenerskim imenima te bogat popratni program učinit će i ove jeseni Zadar središtem košarkaškog svijeta, a na Višnjiku su ga jutros najavili organizatorica Zdenka Zrilić iz S-Eventa te treneri Maccabija Tel Aviva Neven Spahija i moskovskog CSKA Dimitrios Itoudis.

- Čast nam je što nam opet dolaze najbolje euroligaške ekipe i najbolja kineska. Imamo bogat popratni program, Kid`s day i trenerski seminar, jer želimo da svi koji vole košarku dođu u Zadar i nauče nešto od najvećih europskih igrača i trenera, rekla je Zdenka Zrilić.

- Zadar je prelijep, lokacija hotela je izvrsna a organizatori pokazuju želju da svake godine naprave korak više u organizaciji. Imamo kratak pripremni period zbog reprezentativnih obveza naših igrača, trojica od njih sada su na snimanju reklama za Euroligu zbog kojih moraju propustiti prvu utakmicu na turniru, jedan nam je ozlijeđen... Nećemo se žaliti, želimo odigrati dobar turnir, okupiti se napokon i vidjeti kako stojimo s mogućnostima i planovima. Svih 16 momčadi Eurolige imaju jedan cilj - ući među osam najboljih, pa dalje korak po korak, kaže Itoudis.

Neven Spahija u Zadar se vraća nakon nevjerojatnih 18 godina.

- Žao mi je da u svim tim godinama nisam niti jedan put imao priliku doći u Zadar, grad košarke koji zaslužuje veliki klub. Vremena se mijenjaju, nadam se da će i Zadar uskoro doći do Eurolige i biti tamo gdje pripada. Ovako, zahvaljujući Zdenki imate priliku gledati jedan nevjerojatan turnir, što je za svaku pohvalu, pogotovo u vrijeme kada Hrvatska nema ni klupskih niti reprezentativnih uspjeha, govorio je Spahija.

Pokušaj novinara da se voda skrene na mlin stanja u hrvatskoj košarci Spahija je otklonio, kao i organizatorica Zrilić.

- Ne bih da se u ovom trenutku petljamo u probleme hrvatske košarke. Istinski ljubitelji ovog sporta sigurno će doći u Krešin dom, a oni koji ju nešto manje vole moći će utakmice pratiti na Areni sport, rekla je Zrilić.

Za turnir se akreditiralo 108 novinara iz Hrvatske i stranih zemalja, izravni TV prijenos ići će u 15 zemalja, a jednak broj NBA skauta snimat će moguća pojačanja za svoje klubove. Jedan od najintrigantnijih "ulova" mogao bi biti 17-godišnji Deni Avdija, sin nekada poznatog košarkaša Crvene zvezde Zufera Avdije, član mlade izraelske reprezentacije.

- Deni je izniman talent, jedan od najvećih s kojima sam radio, ali od talenta do igrača je jako puno. U razvojnim je godinama, dobit će sigurno šansu i na ovom turniru, najavio je Spahija.

Paralelno s turnirom ići će i turnir Denis Špika za mlade košarkaše, za koji su klubovi iz cijele Hrvatske pokazali veliki interes. Ovo će im biti prilika da i oni osjete igranje na Višnjiku i druže se s nekim od najvećih zvijezda današnje europske košarke.