Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov jučer su u Ministarstvu obrane RH primili vrhunske sportaše, ugovorne pričuvnike Hrvatske vojske, među kojima je bio i zadarski jedriličar Šime Fantela. Očekuje se da bi uskoro, nakon osvajanja svjetskog zlata i norme za Olimpijske igre u Tokiju, u sastav HV-a trebao ući i njegov brat Mihovil.

Susretu s vrhunskim sportašima nazočili su i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimir Šamija, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul te drugi predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Ministar Krstičević čestitao je najboljem svjetskom veslačkom tandemu braći Sinković na osvojenom petom svjetskom zlatu, i to u trećoj različitoj disciplini, kazavši kako je upravo zato riječ o spektakularnoj i povijesnoj pobjedi hrvatskih sportaša u bugarskom Plovdivu. Čestitao je i tenisačima na sjajnoj igri kojom su Hrvatsku uveli u treće finale Davis cupa.

"Pokazali ste svijetu i svima nama kako se trud i rad, uz sva ostala odricanja koje zahtjeva priprema za ovakve sjajne sportske rezultate, itekako isplate. Učinili ste nas ponosnima i na tome vam čestitam u ime Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. Tako se brane hrvatske boje, a upravo ste nam vi još jedan dokaz kako su sportski duh i vojnička snaga zaista dobitna kombinacija", kazao je ministar i naglasio kako se u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske trenutno nalazi 31 vrhunski sportaš te najavio kako se u narednom razdoblju očekuje sklapanje i novih ugovora Ministarstva obrane i vrhunskih sportaša.

Vrhunskim sportašima ministar Krstičević uručio je i zahvalnice za doprinos promociji Oružanih snaga RH, ali i cijele Hrvatske. Martin Sinković u ime svih vrhunskih sportaša zahvalio se na podršci i kako je kazao, ponosni su što se mogu nazvati pripadnicima Hrvatske vojske.

Sporazumom o suradnji koji su 3. rujna 2010. godine potpisali MORH i HOO, u MORH-u se započeo razvijati model zapošljavanja primarno vrhunskih sportaša, a taj model službe dodatno je razvijen sukladno Sporazumu o suradnji, unapređenju i razvoju športa u RH, potpisanom 27. veljače 2015. između Ministarstva obrane RH i Hrvatskog olimpijskog odbora.