ZADAR - Fantastično - zajednički je nazivnik dvostrukog prezimena Fantela koje je današnjim danom osiguralo svoju prvu medalju u klasi 49er na Svjetskom prvenstvu u danskom Aarhusu.

Braća Fantela nakon jučerašnjeg čudesnog dana u kojem su se uzdigli sa 6. na prvo mjesto, danas su se usidrili na vodećoj poziciji. Šime i Mihovil su i po jakom vjetru (bilo je i prevrtanja, jedrilo se na nož) napravili rezultat - bili su 12. i drugi. Imaju 13 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirane Nijemce, a 18 bodova manje nego li njemačka posada na 3. mjestu.

U plovu za medalju ne mogu pasti ispod trećeg mjesta, brzo je izračunao Darko Marenić, otac zlatnog olimpijca Igora Marenića, koji nam je dojavio rezultat prije nego su se Fantele vratile s mora. Njihov trener i izbornik HJS-a Edo Fantela bio je u pravu kada je najavio da će hrvatski jedriličari izboriti dvije olimpijske norme. Računao je da će to biti u laseru i Finnu gdje je, nažalost, Josip Olujić nesretno izgubio to mjesto. Ali druga olimpijska norma osigurana je u klasi 49er gdje je bilo osam mjesta. Ako su iznenadili i vlastitog oca, braća Fantela su u pravom trenutku pokazali da su jedriličarska krema kojoj je mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju među prvih 8 posada.

- Ušli smo u dan da odjedrimo bez prevrtanja, puhalo je muški. U Miamiju nam se dogodilo da smo vodili i da je jako zapuhalo i da smo u jednom danu sve prosuli. Rekli smo ajmo probati da nam se to ne dogodi. Trenirali smo dovoljno, mislimo da možemo odvoziti dobru regatu i to se ostvarilo. Brodovi su se oko nas prevrtali, nije bila zafrkancija. U drugom plovu smo se opustili, vidjeli da kontroliramo brod, odlučili stisnuti još jače. Imali smo i malo sreće u zadnjoj dionici plova, doletio je jaki reful, imali smo mali prozor za odraditi manevar, neki ga nisu imali, popeli smo se sa sedmog na drugo - ispričao nam je Šime.

U sutrašnji plov za odličja ulazi deset najboljih.

- Prednost u bodovima ništa ne znači. Pripremit ćemo se što je bolje moguće, ne izletjeti na startu, pratiti našu rutinu. Igrat ćemo svoju igru, pogotovo prvu stranicu i onda eventualno pogledati gdje je tko od konkurencije i pokušati im parirati. Olakšanje je što imamo normu za Tokio, a kamoli ne medalju. Došli smo ovdje učiti, iskoristili smo sve što nam se otvorilo, išli smo iz dana u dan. Jedrili smo po svome i stvorili smo se prvi. Ne sumnjam u sebe, ali isto tako moglo je krenuti u drugom smjeru, i gotovo prvenstvo - rezonira Šime.

Sutra će se hrvatska zastava ponovno vijoriti, a nadamo se da će svirati i hrvatska himna!