ZADAR- U danskom Aarhus počelo je d Svjetskog prvenstva za sve olimpijske klase na kojem u subotu startaju dvije zadarska posade - Šime i Mihovil Fantela jedre u klasi 49er a Eni Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi u 49FX.

Svjetsko prvenstvo ne samo da je najvažnija regata sezone već je to natjecanje na kojem se jedre prve olimpijske norme za Tokyo 2020. godine, što za hrvatske jedriličare u novom olimpijskom ciklusu neće biti lak posao.
Osobito za olimpijskog pobjednika iz Rija, Šimu Fantelu koji jedri u novoj klasi nešto više od godinu dana. Iako su on i Miho dospjeli do 20 .mjesta na ISAF rankingu te prilično jake i brojne klase u Aaurusu se dijeli svega osam mjesta po nacijama.

Olimpijska norma značajno je smanjena u odnosu na žensku kvotu, što je to novi princip MOO nakon OI u Rio de Janeiru.
Stoga izbornik HJS-a Edo Fantela u Danskoj ne očekuje čuda za hrvatsko jedrenje već jednu sigurnu normu u Laseru i jednu izvjesnu u Finnu. Druga prilika bit će na Svjetskom prvenstvu Novom Zelandu krajem 2019. godine dok će se u olimpijskoj godini posljednja šansa tražiti kroz preostale kontinentalne norme.
I dok će zlatni olimpijac klase 470 Šime Fantela sa svojim bratom nastojati izboriti mjesto za Tokyo, drugi zlatni olimpijac Igor Marenić to će ostvariti kao trener. Igor je angažiran kao trener švedskoj posadi u klasi 470 koja pod njegovim vodstvom stabilno jedri u vrhu klase i trenutno su 2. na SP u Aaurusu.

Tamo je preko 1500 jedriličara za koje su domaćini priredili ceremoniju otvaranja Svjetskog prvenstva: