Još je nešto više od 24 sata ostalo do početka velikog finalnog ogleda (nedjelja, 17 sati), na moskovskom Lužnjikiju, između Hrvatske i Francuske. Pred novinare je stigao kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, piše Tportal

Šest je utakmica Hrvatska već odigrala. I u svih šest ovaj je Zadranin bio na terenu od prve minute. Svojim se pristupom pokazao kao sjajan vođa ove reprezentacije, koja se već sada upisala u povijest, ostvarivši najveći uspjeh hrvatskog sporta.

Jer igrati finale Svjetskog nogometnog prvenstva, u povijesti ovog natjecanja, uspjelo je tek 12 država svijeta. Hrvatska je 13. i vjerujemo sretna, koja će nastaviti tradiciju da svakih 20 godina, nova reprezentacija osvoji ovaj naslov po prvi put.

1958. to je uspjelo Brazilu, 1978. Argentini, 1998. Francuskoj. A kako su Francuzi, dakle već osvojili taj naslov - jasno je da sada kao pobjednika priželjkujemo Hrvatsku.

Želi to i Luka Modrić, koji je stigao pred novinare, kako bi najavio finalni ogled? Nepotrebno je reći da je dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta. A to znači da je u dvorani oko 500 novinara, 40-tak TV kamera...

Niste visok igrač, u karijeri su govorili da ništa od vas neće biti, što kažeš sada na tvrdnje da si presitan da igraš nogomet?

Nemam ništa osobno reći, samo mogu reći, nisam sumnjao u sebe, iako drugi jesu. Vjerovao sam da mogu doći tu gdje sam danas. To mi je bila dodatna motivacija, pokazati da ne trebaš biti ogroman da bi igrao nogomet. To mi je bila dodatna motivacija.

Za vas je najvažnije, finale. Sad ste u poziciji da budete igrač koji bi mogao razbiti dominaciju Messija i Ronalda. Jeste li razmišljali o tome?

Fokusiran sam samo na uspjeh reprezentacije. Kad te se spominjem u tom kontekstu, godi mi. Nisam opterećen time i želja mi je da osvojimo Svjetsko prvenstvo. Na to ne mogu utjecati. Stvarno me zanima samo reprezentacija, te individualne stvari (Zlatna lopta op.a.) mi nisu prioritet.

U listopadu ste igrali s Finskom 1:1, nakon toga je došao novi izbornik. Kako je ta promjena izbornika utjecala na reprezentaciju?

Kao što možete i vidjeti. U finalu smo. I to je utjecaj izbornika. Došao je u teškom trenutku za nas, gdje nam je bio upitan plasman na SP. I kroz tu prvu utakmicu, kada nam je pričao vratio nam je vjeru da smo veliki igrači, napunio nas je samopouzdanjem. Završilo je dobro, došla je i Grčka, plasirali smo se na ovo SP. Donio nam je mir, sviđa nam se iskrenost i njegov pristup prema svakom igraču. Sretni smo što je tu i kao trener, ali i kao osoba.

Što vas vodi na tom putu uspjeha?

Nikad ne smiješ odustajati, predavati se, samo gurati naprijed. Svaki put ima uspona i padova, ali trebaš vjerovati u sebe.

Što ćete reći momcima, u tom zadnjem govoru?

Vidjet ćemo. Ne razmišljam unaprijed, tek ću vidjeti što će mi doći. Emotivno će sigurno biti, ali moramo se fokusirati na utakmicu, a emocije ostaviti sa strane.

Hoćete li posvetiti jedan od ovih trenutaka i pokojnom Ivanu Turinu, s kojim ste bili prijatelj, a koji je preminuo prije pet godina?

S Ivanom sam prošao puno toga, pogotovo u Dinamu. I ovu pobjedu posvetiti ćemo svima i Ivanu, ali i onima koji su nosili ovaj sveti hrvatski dres. Mi smo tu, imamo priliku napraviti nešto posebno.

Odigrali ste bezbroj velikih utakmica. Postoji li nešto što radite ili ne radite i hoćete li gledati Novaka Đokovića?

Nema nikakvog rituala, svatko se priprema indvidualno. Ne treba ništa mijenjati, već se pripremati kao i do sada. Neka svatko radi ono što ga veseli. A što se tiče Noleta, gledali smo ga sinoć u sobi za masažu. A ako budemo imali priliku, gledat ćemo ga. Velika podrška njemu i hvala mu na lijepim riječima. I kako je on naš navijač, mi smo njegovi.

Ivan Rakitić prije utakmice zna koristiti riječi kao i vaš izbornik?

Da, znam što govori. A tako i nama izbornik prenosi, da pokušamo uživati.

Malo o Mandžukiću.

Mandžukić svojim angažmanom tjera i nas na dodatni napor. Samo neka tako nastavi. I neka zabije jedan gol u finalu.

Koliko su ratna zbivanja utjecala na Vas?

To je prošlost, ne volim se vraćati na to iako nas je to sve naravno dodatno učvrstilo. Ali, ponavljam, gledam samo u budućnost.