ZADAR- U poljskoj Gdyniji u nedjelju počinje Europsko prvenstvo klase 49er i ženske verzije 49erFX na kojem sudjeluju dvije zadarska posade - Šime i Mihovil Fantela te Enina Ninčević i Michaela De Micheli-Vitturi.

EP u poljskom gradu na Baltičkom moru uvertira je najvažnijeg natjecanja sezone - Svjetskog prvenstva u danskom Aarhusu, gdje će se u kolovozu jedriti za prve olimpijske norme. Više od 90 jedrilica sudjeluje na EP-u, dok se u Danskoj očekuje flota od 100 brodova. U najavi regate u Poljskoj na stranici klase 49er navodi se kako su u floti darovit i najomiljeniji tim braća Fantela. Šime kao kormilar je 2016. bio zlatni olimpijac u 470, kojem se u novoj klasi pridružio brat Mihovil. Sa svojim belgijskim partnerima uporno treniraju i obje momčadi sve se više poboljšavaju, navodi se u najavi regate. Britanski par Dylan Fletcher i Stuart Bithell, najbolja posada te klase, brane naslov europskih prvaka.

Zadarski jedriličari u Gdyniji su stigli ranije kako bi upoznali regatno polje. Uvjeti Baltičkog mora slični su onima koje smo već upoznali u danskom Aarhusu, kazao je Fantela stariji. Šime je pun optimizma. Nakon nekoliko „pegula" koje su imali ove sezone, on vjeruje da će na EP-u u Poljskoj biti odlično iako će jedriti po vjetru koji je jako prevrtljiv. Cilj im je ući u TOP 10.

Otvoreno Europsko prvenstvo u jedrenju za klasu 49er traje do 13. srpnja kad se jedri plov za medalju.