Zašto je KK Zadar raskinuo ugovor s Prestonom Knowlesom? Je li klub mogao istrpjeti njegovu plaću unatoč kazni od sedam utakmica neigranja? Kriju li se iza odluke neki javnosti nepoznati detalji? Puno ovakvih pitanja postavljali su si navijači Zadra nakon što je u subotu objavljena vijest kako klub više ne računa na Amerikanca, iako su ranije dolazile drugačije izjave, o tome kako će ga se čekati za doigravanje, kako će klub organizirati prijateljske utakmice kako bi ga se zadržalo u formi... Evo što o svemu jutros kaže Željko Žilavec, direktor kluba, koji je na kraju donio ovu odluku.

- Odluka nije donesena preko noći, uzeli smo u obzir naše ambicije, financijske mogućnosti, okolnosti koje su dovele do njegova neigranja, stavke ugovora, planove za sljedeću sezonu... Preston ima kvalitetu, zahvalni smo mu za sve što je učinio, ali klub ne može plaćati toliki ugovor u vrijeme kada on ne bi trebao igrati. Poslali smo njegovom agentu jedan prijedlog modifikacije ugovora, onoga što bismo trebali plaćati u tom razdoblju, ali nismo naišli na odaziv s te strane, te nam je jedino preostalo raskinuti ugovor. U njemu su bile stavke koje govore o ponašanju prema klubu, sponzorima, pa klub taj raskid neće koštati, kaže Žilavec.

- Kod navijača se stvaraju velika očekivanja, a i normalno je da ambicija bude uvijek veća od mogućnosti. Dogodilo nam se jedno otrežnjenje u Kupu, ne bi bilo dobro da ništa ne naučimo za završnicu prvenstva. Imamo ambicije, vjerujemo da smo bolji od Cibone, da možemo parirati i Cedeviti, koja ima značajno veći proračun i skuplje igrače, ali moramo ostati čvrsto na zemlji kada govorimo o osvajanju naslova prvaka.

HKS je, kaže, svoje rekao, mogućnost žalbe nisu imali. Ne ulazeći u to tko je inicirao incident, činjenica je da je sam sebe doveo u situaciju da ne može nastupati i zajedno s momčadi se dizati prema završnici sezone.

- Imamo kvalitetnu momčad, stabilnu, mlade potentne dečke, a utakmica u Zagrebu pokazala je da i bez Prestona možemo pobjeđivati Cibonu. Ulazak u polufinale je po nama nesporan, a imamo dobre šanse i za finale, s obzirom na posljednje igre i prednost domaćeg terena. Volio bih da navijače shvate da klub želi najbolje što se tiče rezultata i ove i sljedećih sezona. Situacija koju klub sada doživljava posljedica su ugovora koji su se nekada potpisivali, kada su se podgrijavale ambicije s nepostojećim sredstvima. Mi stvari želimo mijenjati, klub je ove godine stabilan što se tiče plaća, vjerujem da će fo kraja sezone tako i ostati. Ne predajemo se, polažemo velike nade u našu momčad i navijače, dosadašnje odluke pokazale su se dobrima, vrijeme će pokazati da je i ova bila dobra, kaže Žilavec.

Što se tiče sljedeće sezone, kostur momčadi zadan je postojećim ugovorima, a s obzirom da su trener Aramis Naglić i sportski direktor Branimir Longin pokazali kako mogu prepoznati prave igrače za Zadar, te su sva trojica Amerikanaca bila pun pogodak, nema razloga da ne mislie da će i u sljedećoj sezoni naći prava rješenja za Zadar,