Iz Obale i lučica obavještavaju građane da se u nedjelju 8. travnja 2018. u razdoblju od 7 do 14 sati zatvara parking kod kavane Branimir zbog održavanja biciklijade „Od Branimira do Branimira" na relaciji Zadar-Nin-Zadar.

Deseta biciklijada „Od Branimira do Branimira" Zadar-Nin-Zadar, održat će se 8. travnja 2018. godine u trajanju od 11,00 do 14,00 sati. Biciklijada duga oko 35 kilometara koja spaja Branimirovu obalu u Zadru s Branimirovom obalom u Ninu i natrag okupit će još jednom profesionalce i amatere, ali i turiste koji se u to vrijeme zateknu u Zadru.

Biciklijada se provodi u sklopu programa Plana za zdravlje Zadarske županije i u cilju poticanja zdravog načina života. Ovom aktivnošću potičemo na kretanje pješačenjem ili biciklizmom budući da je sjedilački način života sve učestaliji, posebno kod mladih koji sve više vremena provode ispred računala. Budući da iz godine u godinu broj sudionika biciklijade raste, očekujemo preko 1000 sudionika. Prije 10 godina kad je krenula ova javno zdravstvena aktivnost bilo je 100-njak biciklista, prethodnih godina premašena su sva očekivanja jer je na biciklijadi sudjelovalo oko 1000 rekreativaca među kojima i puno djece.

Ono po čemu se ova biciklijada razlikuje od svih ostalih je tradicija dolaska obitelji s djecom. Tu je i promocija biciklističke staze, ali i sjajan spoj partnerstva s policijom koja svojim aktivnostima doprinosi promociji sprečavanja nasilja u zajednici odnosno na cestama i kulturi ponašanja na cesti. Ove godine u realizaciji biciklijade doprinijet će Sportski akademski savez Sveučilišta u Zadru sa svojim studentima sportašima, te brojni sportski klubovi koji će se kao i svih dosadašnjih godina odazvati ovoj sportskoj manifestaciji.

RUTA KOJOM ĆE SE KRETATI BICIKLISTI
Start: 11,00 Obala kneza Branimira-Stjepana Radića -J. J. Strossmayera-Oko Vrulja-Miroslava Krleže-Put Dikla-Krešimirova obala-Rampada-DC 306 kroz Kožino i Zaton, preko Kraljičinog puta do igrališta u Ninu.

U proteklih nekoliko godina zbog velikog broja sudionika cilj biciklijade sa Branimirove obale u Ninu „premjestio" se na sportsko igralište, ali ove godine zbog oštećenja starog mosta u Ninu uslijed poplava, biciklisti će na igralište doći s druge strane poluotoka - Kraljičinim putem.

Povratak: Iz Nina, cestom DC 306 kroz Zaton i Kožino-Rampada-Žmirići-Put Nina-kroz Vruljicu (Franje Tuđmana)- Ivana Mažuranića- Obala Kneza Branimira.

U sklopu biciklijade održat će se i utrka u cestovnom biciklizmu čiji će sudionici voziti na relaciji Nin-Vrsi-Ljubač-raskrižje iznad Ražanca-Poljica-Briševo-Nin. Ta utrka starta iz Nina u 12,30 sati, a predviđeno trajanje je oko sat vremena. U 14,00 svi zajedno iz Nina kreću prema Zadru.

Izvlačenje glavne i ostalih nagrada je u 13,45 sati.