ZADAR- Nakon odličnog otvaranja regate Trofej princeze Sofije u Palma de Mallorci, zlatni olimpijac Šime Fantela ozlijeđen je u jučerašnjem prvom plovu. U gužvi na bovi Šime je dobio udarac u desnu ruku tzv. balkonom jedrilice španjolske posade zbog čega je s bratom Mihovilom morao napustiti regatno polje. Šime je s fizioterapeutom Damirom Dadom Burčulom otišao je u bolnicu na snimanje ozlijeđene ruke koje je, na sreću pokazalo da nema loma kosti ni zgloba, već da se radi o nagnječenju.   

Kako su u trenutku ozljeđivanja braća Fantela sa svojom jedrilicom imali prednost, tako su suci obeštetili zadarski dvojcu JK sv Krševan.

- Španjolci su diskvalificirani odlukom odbora za prosvjede koji je odlučio kako će Šime i Miho ući u Zlatnu skupinu klase 49er koja broji 25 posada s 12. mjesta, informacija je trenera Ede Fantele. 

Šime i Mihovil danas neće jedriti. Šime će biti na tretmanu kod zadarskog fizioterapeuta koji će ga nastojati osposobiti za nastavak regate. U najgorem slučaju, ako ne budu jedrili do kraja, regatu će završiti na 25. mjestu. 

Ovo je prva velika ozljeda Šime Fantele koja ne bi trebala ostaviti posljedice na njegovu karijeru vrhunskog jedriličara u kojoj će on i dalje suvereno držati kormilo. Nova klasa u kojoj jedri s bratom Mihovilom daleko je vratolomnija i traži nova vještine. U Šiminom slučaju pokazalo se da  sama jedrilica, naravno nepažnjom onih koji s njom upravljaju,  može biti opasnost za jedriličare.

U ženskoj verziji iste klase - FX, na sreću nije bilo takvog uzbuđenje za zadarske jedriličarke. Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi jučer su završile kvalifikacije na 31. mjestu nakon što su imale 18.,21., i 14. mjesto.