Od sljedeće sezone u košarkaškoj ABA ligi i dalje će biti 12 klubova, ali ukinut će se "nacionalni ključ" po kojemu su zemlje u regiji imale zajamčen određeni broj klubova u ligi. Ubuduće će jedini kriterij biti onaj sportski, što teoretski znači da Hrvatska, Srbija, Slovenija i ostale zemlje mogu ostati bez ijednog kluba u regionalnoj ligi, ako se ne izbore za ostanak, priopćili su iz ABA lige.

Po usvojenom kriteriju, u sezoni 2018/2019 u Prvoj ABA ligi natjecat će se: Budućnost, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan, Olimpija, Zadar i pobjednik Druge ABA lige. Ove sezone posljednje Skoplje ispada u drugu ligi, a od sljedeće sezone iz ABA lige će moći ispasti i dva kluba jer će pretposljednja momčad razigravati za ostanak s drugoplasiranim klubom Druge lige. Najizgledniji kandidat za ulazak u Prvu ABA ligu je Borac iz Čačka, treća momčad u vlasništvu Nebojše Čovića, nakon Crvene zvezde i FMP-a.

U ABA ligi će od sada moći igrati i do pet klubova iz iste države. Posljednjeplasirani klub iz najvišeg ranga imat će zajamčeno mjesto u 2. ligi, dok će se ostali sudionici Druge ABA lige birati na temelju uspjeha u nacionalnom prvenstvu. Svaka država imat će dva predstavnika u ABA ligi 2. Sustav natjecanja neće se mijenjati do sezone 2024./2025.