Dugi otok trail, utrka koja je prošle godine u svom prvom izdanju privukla više od 600 natjecatelja, ove godine donosi još veću brojku sudionika, ali i bolje rute. Kako za sportaše, tako i za rekreativce. Među novitetima je skraćivanje cestovnih dionica i ubacivanje prirodnog terena. Sveukupno, izbačeno je dva i pol kilometra asfalta, umjesto koje je uvršten makadam, ali i stari poljski putevi, doznajemo od Ferdinanda Petešića, jedan od organizatora, inače i lokalnog Saljanina bez kojeg ova utrka bi teško mogla proći tako glatko.

Petešić je posljednjih mjeseci probijao 700 metara nove trase, zahvaljujući kojoj su se vratili u funkciju i neki stari poljski putevi. Među njima je i put prema Stivanjem polju gdje se nalazi crkvica Sv. Ivana, inače jedna od najstarijih iskopina na Dugom otoku. Trkači će, dakako, prolaziti pored nje.

Prolazit će i pored druge znamenitosti, crkvice Sv. Viktora, povijesno još starije crkve koja datira preko tisuću godinu u prošlost. Tako se trkači neće na državnoj cesti susretati s automobilima, a dobiti će poglede na dijelove Dugog otoka koji se ne mogu vidjeti baš tako lako, pojasnio je Petešić.

Ove godine i organizacija je puno uigranija. Pogotovo jer se očekuje oko 900 sudionika, a u svemu tome Dugi otok trail i ove godine ima potpunu podršku Parka prirode Telaščica čiji djelatnici sudjeluju doslovce u svemu.

- Bez njih ovo sve jednostavno ne bi bilo moguće. Sudjeluju kao pomoć na punktovima, njihovi rendžeri brinu o sigurnosti trkača na utrci, kuhaju, puštaju magarce uz stazu, pojasnila je organizatorica Danijela Bucić.

I ove godine živopisni dugootočki pejzaž bit će tako upotpunjen bliskim susretima i pogledima na ove plemenite životinje, a utrku otvara i kultna Tovareća Mužika. Uz ritmove mužike bit će dočekani i pobjednici duže kategorije.

Također, nastavlja se i poseban nutritivni tretman za sve natjecatelje utrke, kao što je to bilo i prošle godine. Naime, dok je za trek i trail utrke karakteristično da se dobije majica i zaliha vode, na Dugom otoku natjecatelje će dočekati banane, čokolada, čips, sokovi, voda, naranče... Svaki paket banana na putu prema otoku pregledavat će se kako bi trkače dočekale svježe, a isto vrijedi i za drugo voće, kojeg će za potrebe utrke stići nekoliko stotina kilograma.

Dodajmo i to kako će na rivi pored cilja bit će organiziran sajam otočkih proizvoda u organizaciji TZ Dugi Otok kao i humanitarna prodaja kolača koje će izraditi saljske žene. Tamo će se dodjeljivati i nagrada najljenijim (po saljski, "najtrišćenijim") natjecateljima, a tada će se održati i pečenje saljskih frita. Posebno je naglašeno "saljskih", ističu lokalni znalci, jer meštar koji će ih raditi ima toliko ruku da iz nje može nastati samo - krafna.

Najtrišćeniji trkači
Zanimljiv je detalj vezan za prošlogodišnje natjecanje "najtrišćenijih" (najljenijih) trkača. Tamo su se snage u sporosti pri posljednjim metrima utrke odmjeravale, ni manje, ni više nego između dva mlađa pripadnika HGSS-a (u neslužbenom posjetu utrci). Naravno, HGSS stanica Zadar sa svojim djelatnicima brinut će se i za osiguranje trkača ove godine.
Navečer, održat će se vrhunski rock i blues tulum uz šibenski Living room bend, a cijela utrka održava se uz veliku potporu Općine Sali, Turističke zajednice Dugi otok, kao i tvornice ribljih konzervi Mardešić.

Važne napomene

Svi koji 17. ožujka dolaze u Sali trčati po najljepšim dugootočkim lokacijama trebaju znati nekoliko detalja. Sve informacije oko prijava nalaze se na službenoj stranici www.dugiotok.trail.com. Prijave (koje se rade na sustavu www.stotinka.hr) su jedino važeće uz uplatu startnine do 10. ožujka u podne.
Ako netko želi rezervirati mjesto na posebnoj brodskoj liniji (kako slučajno ne bi ostao bez svog mjesta na redovnoj liniji) može se javiti na broj +385(0)98874907 ili email adresu nives.saric@gmail.com. Tako će vas organizatori povezati s brodarima koji će vršiti dodatni prijevoz na Dugi otok. Ukrcaj na brodove s Obale kralja P.Krešimira IV počinje u 06.30 sati, a cijena povratne karte je 50 kuna.
Organizatori mole sve sudionike da na vrijeme planiraju dolazak na Dugi Otok jer se karte za katamarane, trajekte kao i za posebne linije već sada mogu rezervirati. Također, mjesta na posebnim linijama je već sada malo, ističe Bucić, pa oni koji planiraju stići na utrku bez stresa, neka što prije rezerviraju svoje mjesto.