Veliku priču o zlatnom zadarskom olimpijcu Šimi Fanteli i njegovom bratu Mihovilu ovih dana donio je portal Star Sailors League koji prati natjecanja na kojem nastupaju svi najveći jedriličari današnjice ( koncipiran poput ATP toura u tenisu, s Grand Slam turnirima i završnim Mastersom). Bila je to prilika za osvrt na dosadašnju karijeru te najavu budućih izazova koji su pred njim. Braća Fantela podijelila su na svojoj novoj Facebook stranici, tekst o njima kojeg potpisuje novinarka Rachele Vitello, pozivajući svoje prijatelje i navijače da ih podrže na putu prema Tokiju.

Nakon 15-ak godina neumornog nastupanja u klasi 470, Šime Fantela i Igor Marenić uspjeli su dohvatiti olimpijsko zlato u Riju 2016. Njihov uspjeh donio je prvi put Hrvatskoj olimpijsku zlatnu medalju u jedrenju, a malo je nedostajalo da to bude i prva medalja uopće, ali ih je pretekao Tonći Stipanović, koji je 24 sata ranije osvojio srebro u Laseru.

Nakon olimpijskog zlata, u godini odmora, Šime Fantela je dobio poziv za natjecanje u finale Star Sailors Lige 2016., Prvi put je jedrio u klasi Zvijezda s Antoniom Arapovićem a regatu je završivši 10., jedno mjesto iza Stipanovića. Rezultat bi bio znatno bolji da u četvrtfinalu nisu bili izbačeni. „Jedrili smo jako dobro, ali u četvrtfinalu smo izbačeni jer smo bili 20-25 kg prelagani", govori Šime. S Fantelinom težinom od 68 kg, Arapović je trebao biti bliži 130 kg nego svojih 105. Fanteli se svidio koncept Star Sailors League, a posebno jedinstvena prilika da se suprotstavi "legendama" - Larsu Graelu ili Jochenu Schümannu, Robertu Scheidtu...

Od prošlog proljeća, Fantela je nastavio sportsku karijeru kada je počeo jedriti u klasi 49er s bratom Mihovilom, koji je do tada nastupao na olimpijskoj dasci RS:X. "Glavni razlog bila je moja konstitucija. Nakon 15 godina u 470 postalo je teško zadržavati težinu. Ja i Igor osvojili smo sve što smo mogli - Europsko prvenstvo nekoliko puta, Svjetsko dvaput, a zatim na kraju Olimpijske igre, čime smo zatvorili krug. Uvijek sam želio ploviti na drugačijim plovilima i poboljšavati svoje vještine, a 49er je dobar za to. Fizički smo ja i brat dobri za tu klasu, bez hendikepa kakvog smo ja i Igor imali u 470"

U olimpijskom skifu Šime je sada bliže optimalnoj težini od 78 kg, dok je njegov brat nešto teži i jači. Dolaze iz Zadra, sa sjevernodalmatinske veličanstvene obale, iz jedriličarske obitelji. Sestra im ne plovi, ali je otac Edo dio tima kao trener, menadžer i logističar.

Iza sebe Fantele imaju punu sezonu u 49eru. Ovih dana su bili u portugalskom Vilamouru na trening kampu 49-era s mnogim drugim vrhunskim međunarodnim timovima. U ožujku ih čekaju regate u Palmi te Hyeres, Marseille u travnju, prije EP-a u La Rochelleu. Ali kao i svim olimpijskim klasama, glavno im je natjecanje Svjetsko prvenstvo u Aarhusu, ujedno i prva mogućnost da se kvalificiraju za Tokio 2020.

"Ako uvjeti budu dobri i ako budemo plovili najbolje što možemo, mislim da imamo malu šansu za olimpijsku normu, iako smo zapravo tek započeli plovidbu 49-erom".
Njegov bivši partner iz 470 Igor Marenić trenutačno je angažiran kao trener, ali Fantela kaže da bi se volio vratiti olimpijskom jedrenju, doduše ne za Tokio 2020. i vjerojatno također u drugoj klasi.

"Igor je zapravo bio dio obitelji - uselio se kod mene kada je imao 15 godina i zapravo smo bili kao braća. Svaka osoba je drugačija i sa svakim se mora biti spreman na kompromis. Moraš razumjeti da ćeš uspjeti samo kao tim, pa moraš pomagati i podržavati drugoga znajući da gurate prema istom cilju. Jednom kad to raščistiš, na dobrom si putu", podsjetio je Šime.

Nakon godine dana u 49eru, kaže kako još puno mora učiti s obzirom na razlike u odnosu na 470. "Naglasak je više na upravljanju nego na tehnici. U 470 imaš više prilika uz vjetar i niz vjetar. U 49eru je važnijue pronaći dobre linije i držanje broda da ide brzo i ravno. Nismo ga još do kraja savladali. Do 10-15 čvorova smo OK, na 70-80 posto upravljivosti brodom, a za upravljanje na jačem vjetru trebamo još vremena". To se najbolje vidjelo u Miamiju, kada su nakon dva dana vodili, a onda počeli češće plivati kako je vjetar pojačavao.

Naravno, 49er ide puno brže od 470: "I ispružen si na trapezu - ne sjediš kao na 470, a mozak mora raditi brže - nema previše vremena za razmišljanje. Utakmica se događa malo brže nego u 470. Također, ovdje se učenjem rade puno veći koraci - kad naučiš jedriti na 20 čvorova, to te može odmah gurnuti među prvih pet"

Kada nije u olimpijskom jedrenju, Šime je taktičar na Wally Nahita. S puno uzbuđenja čeka da turski vlasnici isporuče novi Wally 93, kojim će se natjecati na utrkama Mediteranom, koje se održavaju u Palmi, Porto Cervu i St. Tropezu.


View on YouTube