Hrvatska nije dobro izgledala u petak protiv Rumunjske. Činjenica je to koja je bila vidljiva i najvećim košarkaškim laicima, a upravo je na razloge slabijeg izdanja i psihološke blokade kojoj smo svjedočili prije dva dana stavljen najveći naglasak na konferenciji za medije uoči sutrašnje utakmice s Nizozemskom, piše Basketball.hr. 

- Razgovarali smo u svlačionici. Svime je jasno da pozicija u kojoj se nalazimo nije idealna, ali stvari još nisu gotove i ako prezentiramo bolju igru nego je to bio slučaj prije dva dana imamo šanse pobijediti - smatra Zagrepčanin Filip Krušlin koji je protiv Rumunjske tricu gađao 1-10 - žao mi je što nisam mogao više pridonijeti da stvari iziđu na bolje. Radilo se o psihološkom pritisku radi važnosti čitave situacije. Sport to nosi svakodnevno i s time se svatko nosi na svoj način. Mi se kao cjelina, kao grupa, moramo koncentrirati da odigramo što bolje i da na terenu prikažemo ono što smo dogovorili s trenerom i stručnim stožerom kako bismo došli do pobjede.

Uzroke poraza od Rumunjske nema smisla tražiti u igračkoj kvaliteti. Iako je ovaj kadar daleko od najboljega što Hrvatska može složiti i dalje se radi o momcima koji bi „Rumunjske" i „Nizozemske" trebali rutinski dobivati. Postoji li opasnost da teret pritiska i sutra slomi hrvatsku reprezentaciju?

- Nisam Nostradamus da mogu predvidjeti budućnost. Sve je moguće, no mislim da smo dovoljno razgovarali i da se petak ne bi trebao ponoviti. Ako ne budemo razmišljali o prošlosti i sama podsvijest će biti zaokupljena bitnim stvarima te će nam posljedično i posao biti olakšan. Moramo se koncentrirati na događanja na parketu - rekao je igrač Cedevite i zaključio - i uz onakvu smo šutersku večer bili na loptu da pobjede. Da smo zabili neke od promašenih šuteva bilo bi plus 20 za nas.

Nizozemska je u Zadar došla u sličnom sastavu u kojem se suprotstavila Skelinovim momcima u Rotterdamu. Najveća je razlika izostanak Henka Norela koji će zbog ozljede propustiti dvoboj.

- Znamo da igraju s klasičnom stretch četvorkom i da su im bekovi izuzetno atletični, motorični i prodorni. Dosta su dobri u tranziciji i imaju igrače koji su sposobni ući u šuterske serije, prije svega tu mislim na Frankea. Morat ćemo zaustaviti tranziciju, svesti utakmicu na igru pet na pet, ne dopustiti im lagane šuteve i ne raditi prekršaje na šutu za tri poena što smo radili u Nizozemskoj - otkrio je taktiku za sutrašnju utakmicu izbornik Ivica Skelin koji ima dilemu koga uvrstiti među dvanaestoricu.

Protiv Rumunjske je odabrao četiri centra i čak šest visokih igrača, a znajući da Nizozemska stavlja puno veći naglasak na tranzicijsku igru logičkim se čini dodavanje jednog beka.

- Ne znam. Od četiri centra nisam koristio Planinića, a da sam umjesto njega i stavio nekog vanjskog igrača taj vjerojatno ne bi vidio parketa i ne vidim kako bi to moglo utjecati na igru - rekao je Skelin koji unatoč lošim rezultatima s pozitivnim emocijama gleda na svoj period na klupi Hrvatske.

- Ovo je bilo posebno razdoblje za mene. No, ne teku uvijek med i mlijeko. Izgubili smo utakmicu koju smo trebali dobiti i kritike kao posljedica toga su sasvim normalne. Ovo svakako nije najbolja reprezentacija koju bi Hrvatska mogla sastaviti u normalnim okolnostima, no Bože moj... Naravno da nam je psihološki teško. Ali, to je sport. Nije uvijek sve bajno. Prvi ja, a onda i svi moji igrači moramo pronaći snagu da sutra damo sve od sebe. Od plakanja nema ništa.

Posljednjih je dana najveći naglasak stavljen na psihološki moment i galvanizaciju momčadi.

- Jučer smo se bavili podizanjem vlastite ekipe, Pogledali smo utakmicu, tj. njezine najvažnije segmente, a kasnije smo imali sastanak na kojem smo pričali o pritisku dok smo se jutros počeli pripremati za Nizozemsku - izjavio je splitski strateg koji smatra da se sutra ne bi trebalo ponoviti izdanje otprije dva dana - smatram da smo dosta naučili i da nam nagomilano iskustvo neće dopustiti da ponovimo takvu partiju. Stvari su vrlo jasne. Igramo bili ili ne biti susret. Ako pobijedimo imamo šanse s dvije pobjede u lipnju izboriti plasman u drugi krug.

Utakmica se igra u dvorani Krešimira Ćosića u ponedjeljak s početkom u 20 sati.

POZNATI SASTAVI

Izbornik Skelin sinoć je objavio popis od 12 igrača koji će nastupiti protiv Nizozemske. Među izabranima ni večeras neće biti dvojica zadarskih igrača, Marko Popović i Rok Stipčević, koji ipak nisu uspjeli zaliječiti ozljede zbog kojih su propustili i prvi susret protiv Rumunjske. Izbornik je u odnosu na prošli sastav napravio dvije promjene - umjesto Mira Bilana i Ante Delaša nastuipit će Domagoj Bošnjak i Ivan Ramljak.

Sastav za Nizozemsku: Fran Pilepić, Darko Planinić, Željko Šakić, Karlo Uljarević, Luka Žorić, Luka Babić, Domagoja Bošnjak, Ivan Buva, Ivan Ramljak, Filip Krušlin, Dominik Mavra, Hrvoje Perić.