Jutros je na Višnjiku u prisustvu velikana zadarske košarke Vlade Vanjka i Petra Popovića upriličena svečanost vraćanja dvaju trofeja u vitrine KK Zadar, piše Basketball.hr. Radi se o pokalu pobjednika jugoslavenskog kupa davne 1970. i trajnom peharu za osvajanje šestog naslova prvaka tadašnje države iz 1986. godine kada je u Zagrebu „pala" jaka Cibona. Tada europski prvak. Najzaslužniji za vraćanje trofeja tamo gdje im je i mjesto, u bogatu riznicu kluba iz Donatovog grada, je Krešimir Butić koji već godinama ulaže veliki trud skupljanjem brojnih memorabilija iz bogate povijesti Zadranima omiljenog sporta.

- Glavna je ideja bila da se ovi trofeji vrate gdje im je mjesto. Nažalost, godinama su bili izgubljeni i nitko nije znao gdje se nalaze, a klub je pritom bio uskraćen za dio svoje povijesti. Stoga sam stupio u kontakt s nekim ljudima i napravio replike pokala koji je Zadar osvojio. Riječ je o peharu pobjednika Kupa Jugoslavije osvojenom u Splitu 1970. godine te trajnom trofeju za osvajanje prvenstva bivše države. Zahvalio bih se ovom prilikom Igoru Kolariću, tadašnjem zaposleniku Cibone, koji mi je pomogao. Nadam se da je ovo prvi korak ka pokretanju muzeja zadarske košarke - rekao je Butić prilikom današnje svečanosti.

Ideja o muzeju već je godinama aktualna u Zadru, no unatoč višegodišnjim najavama malo se toga pokrenulo u zadnje vrijeme.

- Postoji idejni arhitektonski plan za uređenje prostora u dvorani. Vrijeme je da se na jednom mjestu nađu svi trofeji, slike i uspomene iz bogate povijesti kluba. Često se događa da se ljudi interesiraju postoji li nešto slično, no nažalost jedino što pritom mogu napraviti je slegnuti ramenima. Ovo su ljeto došli turisti iz Australije i tražili da ih provedem kroz dvoranu, da se upoznaju s KK Zadar i njegovim uspjesima te onim što klub znači samom gradu. Ja sam im pokazao „zastave" za osvojene naslove, neke trofeje, ispričao nekoliko priča... No, bilo bi puno bolje da je sve na jednom mjestu kako bi svi zainteresirani, i turisti i domaći ljudi, mogli vidjeti koliko je košarka uspješna u gradu.