ZADAR- Hrvatska reprezentacija plivačica s Downovim sindromom vratila se s Europskog prvenstva u Parizu.

Plivačice su ostvarile odlične rezultate. Petra Vićan osvojila je zlato i broncu u juniorskoj konkurenciji. Marija Pinjuh osvojila je dvije bronce. Luciji Mijolović medalja je izmaknula četiri puta.


Iako Lucija iza sebe ima već 3 medalje sa europskog prvenstva (2013. i 2015.), ove godine joj to nije pošlo za rukom. Lucija je u 4 utrke bila plasirana kao četvrta! U svim utrkama Lucija je napravila velik rezultatski pomak, isplivala 7 osobnih rekorda i u 4 utrke bila jako blizu medalje. U oštroj konkurenciji plivačkih sila, iako bez medalje, ostvarila je izuzetan nastup za hrvatsku reprezentaciju i za PK Zadar. U utrci 100m prsno, sa 1:57.23 medalja joj je izmakla za 3 stotinke , u utrci 200m prsno, sa izvanrednih 4:15.79 bila je 4. i sekundu udaljena od bronce. Četvrta je bila i na 100m mješovito, također sa osobnim rezultatom (1:53.74) i na 50m prsno u finalnoj utrci, (54:17,osobni rezultat). U disciplini 200m mješovito, sa osobnim rekordom 3.55.19 zauzela je 6.mjesto, na 50m slobodno (44.90) bila je 9. a na 200m slobodno 12.a (3,57.09). Po ukupnom zbroju bodova , isplivanih u finalnim utrkama Lucija je zauzela visoko 4. mjesto u konkurenciji 50-tak najboljih plivačica iz cijele Europe.

Veliki je uspjeh plivačica koji brane boje Hrvatske na velikim natjecanjima i promiču plivanje i bavljenje sportom kod osoba sa DS. Dok se svjetska udruga plivača sa DS bori da se ovi plivači priznaju i u Olimpijsku kuću, ekipi iz Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom te klubovima koji promiču plivački sport za osobe sa DS preostaje i dalje uporno i vrijedno raditi. Za uspješnu provedbu ovog natjecanje zahvalan je HPSOI a na potpori za ovo EP, iz PK Zadar posebno zahvaljuju i Gradu, Županiji i SC Višnjik.