Državnu nagradu za sport Franjo Bučar za životno djelo u 2017. godini dobili su Zdenko Zorko, Zina Urlić te posmrtno Zdravko Hebel dok su dobitnici godišnje nagrade Deni Lušić, Dina Levačić, Edo Pezzi, Igor Boraska, Ivica Tucak, Jozo Jakelić, Luka Lončar, Ratko Kovačić, Tihomir Franković, Valentina Pereglin, Vlado Lisjak i - Edi Stipić, kondicijski trener najpoznatiji po suradnji sa Šimom Fantelom i Igorom Marenićem, koja je prošle godine urodila svjetskim i olimpijskim zlatom.

Vijest o nagradi zatekla je Stipića, koji je bio upoznat s kandidaturom koju je podnijela Udruga kondicijskih trenera, ali nije vjerovao da će između toliko zaslužnih imena odabrati baš njega. O odluci je odlučivao Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine prof. dr. sc. Damir Knjaz, prof. dr. sc. Đurđica Miletić, Venio Losert, Dino Rađa, Zdeslav Vrdoljak, Barbara Jelić Ružić, Mario Stanić, Darko Kralj i Mila Horvat.

- Sretan sam što nagrada dolazi od struke, koja je prepoznala moj rad za nominalno razdoblje od tri prethodne godine. Ona je zasigurno naslonjena na moj rad s Fantelom i MArenićem, ali tome je prethodilo puno rada u drugim sportovima, prvenstveno mojoj bazičnoj atletici, a potom i stolnom tenisu, nogometu, košarci, vaterpolu... Jedrenje nije neka novina u mom radu jer sam već 2003. godine radio s Tomislavom Bašićem i Petrom Cupaćem, kaže Stipić, koji je svojedobno bio šesterostruki državni prvak u atletici.

Stipić je prošle godine nagrađen Grbom Grada Zadra

 

Nakon odrađenog posla s ovim ovjenčanim dvojcem, Stipić trenutno obnaša dvije dužnosti - kondicijski je trener u Vaterpolo klubu Zadar 1952 i Jedriličarskom klubu sv. Krševan.

- Mislim da u vaterpolu radimo dobar posao s mlađim uzrastima, a seniori su neka druga priča. Nije dobro imati nerealna očekivanja, jer se pokazalo da takvi projekti na kraju puknu kao mjehur od sapunice. Cilj nam je da omladinski pogon bude konkurentan, da se u svim mlađim kategorijama borimo za jedno od prva tri mjesta i da eventualno završimo s nekim peharom kao prošlih godina. Naravno, i seniorska momčad koja će biti konkurentna u regionalnoj ligi, ali za to su potrebne godine rada i nešto sreće, kaže Stipić.

Što se tiče jedrenja, Stipić je fokusiran na dvojac Šime i Mihovila Fantele u klasi 49er.

- Njiihovi sportski i ljudski kapaciteti jamče im ulazak u sam svjetski vrh, a koliko će im vremena trebati vidjet ćemo, ovisi i o broju dana provedenih na moru u konkurenciji s najboljim svjetskim posadama. Tri su godine do olimpijskih igara, trebamo što prije osigurati olimpijsku normu i onda se bez stresa pripremati za Olimpijadu. Kao kondicijski trener mogu reći da imaju optimalne performanse za tu klasu, da obojica od djetinjstva, prvo kroz gimnastiku a potom jedrenje vode računa o svom motoričkom i funkcionalnom statusu te će po fizičkim sposobnostima vrlo brzo biti među troje najboljih u klasi, kaže Stipić, dodajući da bi obojica sigurno bili vrlo dobri i u drugim sportovima. Šimu se ozbiljno povezivalo s nogometom, dok bi Mihovil, da je htio, mogao biti izvrstan u sportovima poput rukometa ili odbojke.

Dodjela Državnih nagrada za sport Franjo Bučar u 2017. godini održat će se 25. studenoga, a svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijelit će se povelja i zlatna medalja s likom Franje Bučara i novčani iznos od 50.000kuna, dok će dobitnici godišnje nagrade dobiti povelju i medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 20.000 kuna.