U restoranu Marine Kornati u Biogradu otvorena je jubilarna, 20. Rotary regata.
Na ovogodišnjoj Regati sudjeluje 60 jedriličara u 11 brodova Rotary klubova Slovenije, Austrije, Crne Gore, Njemačke i Hrvatske.
Ovo jedriličarsko natjecanje pokrenuo je Rotary klub Zadar 1997 s namjerom da se u kroz njega druže i natječu članovi Rotary klubova iz Hrvatske. U početku je to bilo samo nekoliko brodova ali vrlo brzo to postaje velika regata u koji je znalo jedriti i četrdesetak brodova i vrlo brzo je prerasla u prvorazrednu međunarodnu regatu.
Do sada su na njoj sudjelovali članovi Rotary klubova iz mnogih europskih zemalja: Austrije, Mađarske, Slovenije, Njemačke, Češke, Crne Gore, Italije, Belgije, Srbije, Luksemburga i Nizozemske. U nekim su regatama sudjelovali i jedriličari rotarijanci iz prekooceanskih zemalja: Amerike i Australije tako da je u ovim regatama sudjelovalo više od 2000 jedriličara rotarijanaca.
Sve regate do sada ispunile su svoje zacrtane ciljeve. Značajno su pridonijele afirmaciji nautičkih sadržaja naše obale i u velikoj mjeri povećale zainteresiranost za njihovo korištenje u europskim zemljama.

Kako svaki rotarijanski projekt ima i svoju humanitarnu sastavnicu tako je i Rotary regatta, prilozima svojih sudionika omogućila RC Zadarda osigura pomoć u mnogim humanitarnim akcijama i aktivnostima u zadarskom kraju.
Ove godine će se prilozima od Regate nastaviti pomaganje mladih zadarskih glazbenika koji se školuju u inozemstvu. Isto tako, pridružit će se dijelu hrvatskih klubova koji pomažu mlade kojima ističe briga zajednice kod smještaja domove i kreću u samostalan život.
Ove godine smo posebno ponosni na činjenicu da je ovo 20. regata u kontinuitetu te je to čini najstarijom višednevnom rotary regatom na svijetu te smo se tako upisali u antologiju Rotary pokreta.

Rotary klub Zadar će i dalje, sukladno mogućnostima, raditi na daljnjem održavanju regate i, sukladno mogućnostima, i drugim aktivnostima za pomoć potrebitima u zajednici.