ZADAR- Svjetsko prvenstvo klase 49er koje je jučer završeno u Portu, zlatni olimpijski pobjednik klase 470, zadarski jedriličar Šime Fantela ocijenio je vrlo dobrim.

Šime i Mihovil Fantela završili su SP na 26. mjestu u konkurenciji 81 posade. Prvi plov dana završili su prvi u Srebrenoj skupini dok su na zadnjem izletjeli na startu i dobili crnu zastavu. Za plasman u zlatnu skupinu, prvih 20 posada, presudan je bio drugi kvalifikacijski dan, što je bio tek četvrti dan samog SP-a. - Bio je prejak vjetar i oceanski val po kojem nismo navikli u novoj jedrilici te smo se prevrnuli u plovu u kojem smo dobro jedrili. To nam je treće natjecanje u novoj klasi. Pokazali smo da napredujemo. Nije bilo lako, ali smo zadovoljni. Mihovil i ja se usklađujemo a još više nam treba stjecanja vještine na novom tipu jedrilice, da to postane automatizam, rekao nam je Šime u kratkom telefonskom razgovoru nakon što su Miho i on, te trener Edo Fantela spremili brod i svu opremu za povratak iz dalekog Portugala u Zadar.

Šime i Miho nazvali su svoj brod, novu jedrilicu koja je u Portu i krštena „10 000". Zašto? Jer smo procijenili da nam treba 10 tisuća sati privesti na moru da bi došli do vrhunskih rezultata, pojasnio je Šime.
Iako je olimpijski pobjednik, nimalo ga, kaže ne frustrira što nije među najboljima u klasi 49er, kao što je godinama navikao u dvojcu s Igorom Marenićem biti u TOP 10 i osvajati medalje u klasi 470.
- Ne, to mi nije nikakav problem već još veći izazov. Prilaze mi sad u Portu poznati jedriličari iz ove klase i govore nam kako brzo napredujemo, kazao je Šime prije nego što je s Mihovilom sinoć odletio za Sardiniju na novu regatu u još većoj jedrilici gdje će se pridružiti posada zadarskih i šibenskih jedriličara.