ZADAR - U portugalskom Portu jučer je otvoreno Svjetsko prvenstvo klase 49er na kojem prvi put sudjeluje zadarski jedriličarski dvojac Šime i Mihovil Fantela. Natjecanje je okupilo rekordan broj posada (82 u muškoj konkurenciji) klase koja sve više jača i postaje najatraktivnija olimpijska klasa, za razliku od sve manje klase 470 u kojoj je Fantela s Igorom Marenićem sve svoje vrhunske rezultate ovjekovječio olimpijskim zlatom.

Za braću Fantelu, Svjetsko prvenstvo je tek treća regata u novoj klasi i zato ne treba očekivati visoke rezultate. Na tom najvećem natjecanju dvojac JK sv. Krševana jedrit će s novim brodom, koji je, po starim pomorskim običajima i kršten uoči prve plovidbe. Kuma je bila olimpijska pobjednica, španjolska jedriličarka Tamara Echegoyen Dominiquez. Prije 15 godina, kada su Šime i Igor u Ateni krstili brod klase 470, kuma im je bila višestruka olimpijska pobjednica i poslije njihova prijateljica, Grkinja Sofia Bekaotrou.

Ceremonijal Svjetskog prvenstva održan je u novoj putničkoj zgradi za cruisere, otvorene prije točno dvije godine. Nagrađivano arhitektonsko djelo (Luís Pedro Silva Arquitecto, op.a) više je nego li ugodan prostor senzacionalnog interijera, dojam je zadarske posade s trenerom Edom Fantelom uz fotografije mjesta događanja. Uz terminal za cruisere na tom predjelu nalazi se jedriličarski centar s marinom te više jedriličarskih klubova klubova. Možda bi se jednog dana u novoj zgradi terminala u Gaženici moglo održati otvorenje velikog jedriličarskog natjecanja.
Dio terminala u Portu ujedno je i znanstveni park za tamošnje, inače, najveće sveučilište u Portugalu. Još jedna poveznica sa Zadrom je to što je Porto, nakon Zadra, nosi titulu Best European Destination 2017.

Svjetsko prvenstvo klase 49er odvija se u Portu do 2. rujna, a start prvog jedrenja očekuje se danas, kada zapuše s Atlantika.