ZADAR - Poznati zadarski plivač Dražen Adžić u ime Kluba za daljinsko plivanje omogućio je invalidu, hrvatskom branitelju Mladenu Husu da sudjeluje na plivačkom maratonu Preko - Zadar.
KDP Donat nabavio je brodicu koja će Husa pratiti u njegovom prvom preplivavanju Zadarskog kanala.
Ađić je pomogao Husu oko dolaska na Silbu, gdje se također održavalo plivačko natjecanje.
To je bilo nezaboravno, a plivanje maratona, bit će ostvarenje sna Mladena Husa koji je 17.07. u Sv. Filip- i Jakovu skočio u more i slomio kralježnicu (C6 i C7). Ostao je nepokretan od pleksusa niže. Čak su mu i ruke bile prilično slabe. Prognoze su tada bile katastrofalne: kolica doživotno (najvjerojatnije) mala mogućnost hodanja uz pomoć štaka u daljoj budućnosti.
- I onda..., piše Hus, dogodila se operacija. U zadarskog bolnici ga je operirao poznati neurokirurg, sad već legendarni dr.Ivan Blajić. Nakon njegov zahvata prvi pomak palca desne noge, toplice, borba... te je počeo sam hodati na štakama za dva mjeseca, a bez štaka za četiri (toga nije bilo u prognozama ) mjeseca.

Plivati sam počeo kao jedini oblik vježbe koji sam u to vrijeme moga i to u početku samo leđno. Trčati ni danas ne može, ali namjerava, poručuje uporan Hus. Zbog čega mu 10 godina poslije toliko znači plivanje maratona, dovoljno je shvatiti iz ovih nekoliko činjenica njegovog drugog rođenja.
Inače, Mladen Hus potpuno je samouk, ali je uporan i napreduje. Do sada je bio na tri maraton: Šilo-Crikva, Porečki Delfin, te na kraju Silba, kao najljepše iskustvo do sad.
Plivati na zadarskom maratonu, kojeg priređuje više od pola stoljeća PK Zadar, bila mu je želja koja mu se iz druge ispunjava zahvaljujući KDP Donat.