Plivački maraton Preko- Zadar u organizaciji PK Zadar ove godine doživljava svoje 45. izdanje. Maraton se održava tradicionalno povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnice, na 22. obljetnicu VRO Oluja, u subotu, 5. kolovoza. 

- Stiglo je više prijava nego lani - ukupno 120, 100 muških te 20 ženskih. Iako su zvanično gotove, prijave još stižu. Iako nije rekordan broj, iz godine u godinu sve više rastemo, poručio je trener PK Zadar Željko Olujić dodajući kako mu je drago da se uključuje i sve više rekreativaca. 

Okupljanje sudionika u Preku počinje u 8 sati, a utrka starta u 9 sati. Kategorije su apsolutna u muškoj i ženskoj konkurenciji, a pobjednici se osim u apsolutnom poretku boduju i u osam starosnih kategorija. Najmlađi natjecatelj ove godine je Vito Čupić (2009. godište), dok titulu najstarijeg sudionika već godinama drži Nicolo Antonio Dellavia (1944.)

Prošlogodišnji pobjednici Grgo Mujan i Doris Beroš iz KDP Split ove godine neće sudjelovati u maratonu, no dolaze drugoplasirani Daniel Lalić i Lucija Aralica iz KDP Donat. Rekord maratona Preko - Zadar od 2009. godine drži Marin Milan s vremenom od 51 minute i 43 sekunde. 

- S obzirom na odlične vremenske uvjete, u subotu bi se mogao dogoditi novi rekord, poručila je trenerica Danijela Kurtin.

Treneri PK Zadar osvrnuli su se i na proteklu sezonu te pregršt medalja koje su osvojili njihovi plivači. 

- Ovim maratonom zaokružujemo jednu od najuspješnijih sezona Pk Zadar. Teško da se neki drugi zadarski klub može pohvaliti ovolikim brojem osvojenih medalja, poručio je Olujić.   

Osim PK Zadar, za uspješnu organizaciju zadarskog maratona zaslužni su pokrovitelji: Grad Zadar, Zadarska županija, Općina Preko, TZ Općine Preko, tehnička podrška: Klub podvodnih aktivnosti Zadar, HGSS, Marina Preko, Emergensea, JK Uskok te sponzori: Sonik, Foša Zadar, OTP banka, Euroherc, caffe bar Bazen i Maraska. Medijski pokrovitelji su Radio 057 i portal 057info.