ZADAR - Jedriličari sv. Krševana Šime Fantela i Mihovil Fantela jedre svoju prvu službenu regatu u novoj klasi 49er u njemačkom Kielu gdje je u tijeku Europsko prvenstvo.

Braća Fantela svoje vatreno krštenje imaju u Srebrenoj skupini EP-a te su ukupno 28.
Taj rezultat može biti razočaranje samo za one koji ne poznaju olimpijskoj jedrenje i tu klasu koja je tehnički zahtjevnija, brža, atraktivnija i brojnija od klase 470 u kojoj je Šime s Igorom Marenićem osvojio sve što se moglo.

U klasu 49er od ove godine je prešao i nositelj olimpijske zastave u Riju, najbolji brazilski sportaš Robert Scheidt. Deveterostruki svjetski prvak i višestruki olimpijski osvajač zlata u klasi laser u paru s Gabrielom Borgesom nakon prvog dana u Srebrenoj skupini nove klase nalazi se na 37. mjestu.
Na čelu flote je Australac David Gilmour, sin svjetskog prvaka u matche raceu. Australci, Englezi i Novozelanđani drmaju ovom klasom u kojem je zadarski dvojac traži svoj put prema Tokyu. Prvi cilj nam je osvojiti olimpijsku normu, najavio je uoči puta na debitantsko natjecanje Šime Fantela. U paru s bratom Mihovilom, na tom dugom i napornom putovanju pratit će ih trener Edo Fantela, svjestan koliko će trebati sati provesti na moru da se dojedri do Tokya.
Na regati u Kielu, nakon prvog dana Šime i Miho bili su 64. Danas, četvrtog dana, nakon 12 plovova već su 28. i ispred su velikog Scheidta.