Četiri dana, šest ekipa, devet utakmica, brojke su iza četvrtog izdanja Zadar Basketball Tournamenta koji će od 21. do 24. rujna u dvorani Krešimir Ćosić na Višnjiku okupiti najbolje od europske košarke.

- Četiri nacionalna prvaka i čak pet euroligaša. Iskreno, nismo ni mi vjerovali da ćemo već na četvrtom izdanju dogurati do toga da vam predstavljamo ovako jake sudionike, rekao je Branko Tabak, glasnogovornik ZDBT-a 2017. i glavni urednik portala Basketball.hr.

Imena košarkaških velikana na današnjem je predstavljanju u Kneževoj palači otkrila Zdenka Zrilić, predsjednica Organizacijskog odbora turnira i direktorica tvrtke S event. Snage će na Višnjiku odmjeriti Fenerbahce, CSKA Moskva, Brose Bamberg, Panathinaikos, Khimki i Bayern Munchen. 

- Ovo nije bila laka godina za hrvatsku košarku i zato nam je posebno drago što smo uspjeli ovo pripremiti i organizirati u Zadru, poručila je Zrilić.

Na prestižnom pripremnom košarkaškom turniru ove godine ipak neće nastupiti Košarkaški klub Zadar. 

- Imali smo zamisao organizirati juniorski dio turnira isključivo zato da bi mogao sudjelovati KK Zadar. No iz kluba šest mjeseci nije stigao odgovor na naš poziv, dok su se drugi euroligaški klubovi sami nudili za seniorski turnir, a to se ne odbija. Stoga smo se vratili na stari seniorski koncept, ali sa šest ekipa uslijed velikog zanimanja. KK Zadar, na našu žalost, trenutno nije dovoljno dobar da bi mogao konkurirati ovim ekipama. No, iskreno se nadam da će im jednog dana moći konkurirati te osvojiti Zadar Basketball Tournament, navela je Zrilić.

I ove godine košarkaški turnir pratit će bogati zabavni program. Ponovno će se održati Kids Day, druženje sudionika turnira sa zadarskom djecom, a u suradnji sa studentima Sveučilišta u Zadru, četvrto izdanje ovjekovječit će i milenijska fotografija. 

O kvaliteti ovogodišnjeg izdanja dovoljno govori i činjenica da će se svih devet utakmica turnira prenositi u čak 12 zemalja. 

- Zadar Basketball Tournament nije samo košarkaška priča, već i prekrasna turistička razglednica koju ćemo u postsezoni poslati iz Zadra cijelom svijetu, poručila je Zrilić. 

Sav prihod od prodaje ulaznica bit će namijenjen za humanitarnu svrhu koja se trenutno dogovara u suradnji s Gradom Zadrom.