Na regati pod nazivom "6. ĐIRU PO KONALU", u mjestu Ugrinić na otoku Pašmanu,  startale su posade 29 tradicijskih drvenih brodova na oštra/latinska idra i trevu.

Bila je to prva u nizu "ljetnih" regata koja okuplja ljubitelje leuta, gajeta i kajića sa područja zadarskog i šibenskog akvatorija.

Kao najstariji brod zaplovila je betinska gajeta "BABA TONE" 1924. sa skiperom Dario Filipi, a najmlađa je bila gajeta "FRANKA 2 " 2017. iz Tkona sa skiperom Ivanom Katičin.

U suradnji sa Institutom za maritimnu baštinu "Ars nautica", na čelu sa gosp. Irenom Radić Rossi, u "goste" nam je stigla i ninska condura.

Nakon regate i proglašenja pobjednika, uz zahvalu posadama i sponzorima, slijedila je večera u domaćem stilu uz neizostavne kunjke na žaru, srdele i već tradicionalni gulaš sa manestrom.

Održavanje same regate motivacija je da vlasnici svoje drvene brodove renoviraju i održavaju u funkciji. Da je prenošenje tradicije plovidbe na jedra "sa koljeno na koljeno" uspješno, dokazale su nam "mlade" posade gdje su uz djedove i očeve zaplovili i njihovi unuci i djeca.

Projekt održavanja regate tradicionalnih drvenih brodova na oštra/latinska jedra i trevu po pašmanskom kanalu započet je 2007. godine kao ideja sačuvanja i prezentacije simbola kroz nekadašnji život mornara, kalafata, ribara i težaka te se od onda uspješno održava svake godine.

Regata se održava u organizaciji Udruge "Frkata" iz Ugrinića i TZO-Tkon, a pod pokroviteljstvom Općine Tkon.

 

 Slijedeća regata je u Jezerima na otoku Murteru, 23. srpnja 2017.