Ispitivanjem nogometaša Luke Modrića započeo je jutros na osječkom Županijskom sudu nastavak suđenja bivšem čelniku GNK Dinamo Zdravku Mamiću i još trojici okrivljenih, piše Tportal. 

- Došao sam u Dinamo s 14 godina i u njemu sam bio do svoje 22. godine. Iz Dinama sam otišao igrati u Tottenham, a platili su za mene 21 ili 23 milijuna eura. Dio tog transfera isplaćen je meni temeljem aneksa ugovora koji sam potpisao s Dinamom. Od početka sam imao potpisan aneks o podjeli transfera. Potpisivao sam aneks svaki put. Potpisivao sam ih kada sam produživao ugovore. Mislim da sam dva puta potpisao aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja, kazao je Modrić u svom svjedočenju.

Nakon pitanja USKOK-ovog tužitelja Modrić je nastavio: 

- Kada sam se vratio s posudbe iz Mostara, potpisao sam prvi profesionalni ugovor, a onda sam na pola godine posuđen Interu.

Kazao je da nije imao menadžera i da su s njim bili roditelji, a da je o uvjetima razgovarao sa Zdravkom Mamićem. Od njega je dobio primjerak ugovora, no nije siguran je li ga dao knjigovođi. 

- Prvi aneks o podjeli obeštećenja potpisan je kada je potpisan i prvi profesionalni ugovor, dodao je Modrić.

Potpisao sam aneks ugovora kada sam odlazio iz Dinama. Po tom ranijem aneksu novac je trebao ići na račun u inozemstvu, ali sam zamolio da ide na račun ovdje, u Hrvatskoj, jer nisam imao otvoren račun u inozemstvu, posvjedočio je Modrić.

Mamić se uključio u raspravu i rekao da je Modrić potpisao dva ugovora i dva aneksa ugovora.

Modriću je na sudu predočen još jedan aneks ugovora iz 2005. godine. Koliko se sjeća, misli da mu je bila predviđena isplata transfernog obeštećenja.Mamić je ustao i ponovio da je potpisao dva ugovora i dva aneksa te ga je predsjednik suda upozorio, ako bude ometao raspravu, da će ga novčano kazniti.

Modrić je rekao, što se tiče drugog aneksa ugovora iz prosinca 2005., da se ne sjeća kako se postupalo vezano uz njega.

- Pretpostavljam da sam ga dobio, a vjerojatno je ostao kod računovođe. Prilikom odlaska iz Dinama sastavio sam ugovor sa Zdravkom Mamićem i njime smo regulirali odnos transfernog obeštećenja - što pripada meni, a što njemu. Inzistirao sam na tome da tim ugovorom razriješi naš građanski odnos, da više nemam nikakvih obveza prema Zdravku Mamiću. Nikada nisam rekao da je aneks o oštećenju sačinjen nakon mog odlaska iz Dinama u Tottenham. Rekao sam da se ne mogu sjetiti kada je to napravljeno, rekao je Modrić.

Ugovor sa Zdravkom Mamićem Modrić je potpisao s 18 godina, a prilikom njegova zaključenja nije se ni s kim konzultirao nego ga je sam potpisao. Modrić misli da taj primjerak ugovora nije dobio nego da je ostao tamo gdje ga je potpisao. Misli da je to bilo kod javne bilježnice u Sesvetama. Modrić se ne može sjetiti je li Mamić u vrijeme potpisivanja tog građanskog ugovora imao neku funkciju u Dinamu.

- Kada je išla isplata iz Tottenhama prema Dinamu, pola je išlo meni na moj račun, a pola Mamiću. Novac bih podizao sa svog računa i predavao ga u poslovnici Hypo banke ili sinu Zdravka Mamića ili bratu. Nakon isplate transfera raskinut je građanski ugovor. Zadnje isplate su išle 2012., kada je građanski ugovor raskinut, svjedočio je Modrić.

Što se tiče naknade od 500 maraka koja mu je isplaćivana, Modrić je rekao kako se ne sjeća je li to išlo na ruke ili račun roditelja.

- Interes stranih klubova za mene je počeo u trenutku kada sam počeo igrati za prvu ekipu NK Dinamo, rekao je Modrić.

Podsjetimo, Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana Mamića, bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara optužuje se da su ovaj klub oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.