Izbornik Aco Petrović objavio je danas širi popis kandidata za EuroBasket 2017 i predstavio plan priprema za EuroBasket 2017 koji je sada odrađen do posljednjih detalja.

Nakon šest godina, na listi je i Zadranin Marko Popović, trenutno igrač španjolskog Fuenlabrada.

- S njim smo razgovarali još prije tri mjeseca - Dino Rađa i ja. S obzirom na to da kad se vratimo na treću četvrtinu nokaut utakmice, odnosno četvrtfinala protiv Srbije na Olimpijskim igrama,. Bilo je jasno, onog trenutka kada nam je Roko ušao u problem s trećim prekršajem u 17. minuti da smo u ¾ krenuli bez playmakera. Marko Popović je spreman igrati za reprezentaciju na pripremama i ukoliko izbori mjesto među 12, spreman je pomoći. Za one stvari za koje sam svjestan da su nam bile problematične prošlo ljeto, moram napraviti sve da te crne minute uklonim i da imamo kvalitetna rješenja - to je jedan od razloga zašto je Marko Popović na popisu. I jučerašnjem razgovoru mi je potvrdio apsolutnu spremnost i već je ovog trenutka počeo s pripremama za ono što slijedi, tako da sam zadovoljan njegovom reakcijom, poručio je Petrović. 

Hrvatsku u pripremnom periodu očekuje šest pripremnih utakmica, a izbornik Petrović objavio je poprilično široku listu 28 + 2 (pozivnica nakon turnira u Kini), a objasnio je i zašto. 

- Razlog je jednostavan. Spremljene su opcije A, B i C. Ja imam ideju u glavi što je to idealno kako bi reprezentacija Hrvatske trebala početi pripreme i u nekakvom smjeru tko bi trebao biti u tih 12. Međutim, svi znamo da se idealne stvari katkad ne događaju, prema tome moramo biti spremni i za opciju B i za opciju C. Ova lista od 28+2 je upravo radi toga tako ekstenzivna i široka s tim da ču negdje u 7. mjesecu odlučiti kojih završnih 14 će krenuti 27. srpnja 2017 na pripreme.

Pripreme startaju 10. srpnja 2017. i to u trajanju od sedam dana, nakon kojeg će se znati koji 12 igrača putuje na turnir u Kinu (Kup Borislava Stankovića 2017). 

Od aktualnih igrača Zadra na popisu je Ivan Ramljak, a osim Popovića na njemu je još nekoliko Zadrana i bivših igrača Zadra - Dominik Mavra, Luka Žorić, Tomislav Zubčić, Domagoj Bošnjak, Hrvoje Perić, Miro Bilan i Josip Sobin, objavio je KK Zadar.