Nakon što su pokorili klasu wally, prvom pobjedom na toj 24-metarskoj jedrilici, zadarski zlatni olimpijci Šime Fantela i Igor Marenić predvode hrvatsku posadu na natjecanju katamarana.

Elitno jedriličarsko natjecanje World Match Racing Tour koje se po prvi puta održava u Poreču od 25. do 28. svibnja predstavilo je suparnike našeg Croatia Match Racing Teama kojeg predvode  Fantela i  Marenić. Zanimljivo je da se među deset posada koje ćemo gledati u napetim dvobojima u uvali Peškera nalaze i dvije u potpunosti sastavljene od ženskih jedriličarki, a u Poreč dolazi i zlatni iz Pekinga u klasi 49er, Danac Jonas Warrer, koji je odličje osvojio zahvaljujući našim jedriličarima Pavli Kostovu i Petru Cupaću koji su kolegama nakon puknuća jarbola samoinicijativno posudili svoj brod.

World Match Racing Tour, prestižna svjetska organizacija koja održava regate samo na odabranim lokacijama kao što su Miami Beach i Perth, objavila je popis deset posada koje ćemo imati prilike vidjeti u Poreču. Među njima se ističe nekoliko izuzetno jakih imena, no našoj će publici zasigurno biti najzanimljivije pratiti dvije ženske ekipe koje će odmjeriti snage sa i za muškarce respektabilnim suparnicima kao što je naš Croatia Match Racing Team u kojem su dva nedavna olimpijska pobjednika (Šime Fantela i Igor Marenić), ali i vrlo iskusni Patrik Damijan, Rajko Kujundžić i Mihovil Fantela.

Osim što po prvi puta nastupaju na WMRT regati i prvi puta se natječu na katamaranu M32, našem najpoznatijem sportskom dvojcu ovo je i premijerni nastup u ovako višečlanoj posadi. Šime Fantela njezin je skiper, a Igor Marenić trimer glavnog jedra i gennakera (prednjeg jedra pri jedrenju niz vjetar).

- Prvi put se natječemo u posadi ove veličine. Katamaran je dosta različit od našeg 470 gdje sve radimo sami, a razlikuje se i od broda od 80 stopa na kojem se također trenutno natječemo a gdje je svaka uloga dosta „uska" i specijalizirana. Ovdje se jedri na dinamičnoj i fizički zahtjevnoj jedrilici gdje se uloge ponekad i isprepliću te je timski rad presudan. izjavio je Marenić, inače po struci dipl. inž. geodozije.

Na pitanje što misli da će im u Poreču biti najteže, ovaj 31-godišnjak s Malog Lošinja odgovara: Ne znam što će biti najteže jer, u biti, nismo još ni probali brod kako spada, a pogotovo u blizini konkurenata ili u Match race formatu. Siguran sam da ćemo učiti i napredovati iz dana u dan.

  Naši je posada nedavno odradilia zajednički trening na ovoj jedrilici u Valenciji, no pripremali su se uglavnom kondicijski (teretana, trčanje, izdržljivost, snaga...) te jedreći u drugim klasama pa će ovo biti prilika i svjetskoj sportskoj javnosti da vidi kako se snalaze sa sasvim novom vrstom broda. Drugi predstavnik Švedske skiper je Måns Holmberg koji se u WMRT-u tek zagrijava no s obzirom na pobjedu u prvoj kvalifikacijskoj regati ove godine ne smije ga se nikako podcijeniti.

Pobjednika prvog porečkog World Matcg Racing Tour-a saznat ćemo nakon finalnog okršaja u nedjelju 28. svibnja, kojem će prethoditi dva dana izlučnih dvobojskih utrka u petak 26. te u subotu 27. svibnja.