Koloni biciklista, jednostavno, nije bilo kraja: više od tisuću rekreativaca, biciklističkih entuzijasta i cijele obitelji iz svih krajeva Zadarske županije i Hrvatske krenuli su od 10 sati s Branimirove obale u Zadru prema Viru.

Brojka prijavljenih za Uskrsnu i jubilarnu 20. biciklijadu Zadar - Vir zaustavila se na kraju na 1,007! Najviše dosad, rekord koji su pomogli brojni virski vikendaši koji su se s Vira pridružili biciklističkoj karavani i proslavi Uskrsnog ponedjeljka.

Sasvim prigodno, jedna je zadarska i dugootočka obitelj napokon, kažu nam, došla do otoka Vira. Tata Toni Špralja, mama Anita, 12-godišnja kćerka Lara i četiri godine mlađa Đana brojne su virske manifestacije dosad pratili preko objava na FB stranicama i web portalima. Jednom je, doduše, najmlađa Đana sudjelovala na mini triatlonu na Viru, ali želja je bila obiteljski se priključiti masovnom okupljanju na najdinamičnijem otoku i mjestu u Zadarskoj županiji. To su, naime, njihove riječi:
„Jako nam se sviđa Vir! Pratimo već neko vrijeme sve događaje na Viru, od Virskog ljeta, atletike, triatlona, Adventa na Viru do Virskih maškara, pa nam je velika želja bila sudjelovati na biciklijadi. Više nećemo propustiti niti jednu", obećala je mama Anita. A broj onih koji je ne propuštaju raste sa svakim novim izdanjem. Tako je virski biciklistički event nezamisliv bez biciklističkog asa Šime Bajla koji redovito odvozi koji kilometar do Dikla, a potom se do Vira prebaci s prijateljima. Pogled na tisuću biciklista i rekreativaca na otoku ispunjava ga ponosom, jer u svakom okupljaju ljubitelja biciklizma prepoznaje vlastito nasljeđe.

„Napravim poneki kilometar, onoliko koliko mogu i koliko mi je dopušteno s obzirom na zdravstveno stanje. Nije ni važno vozim li ja, bitno je da se ljudi okupljaju, druže i zabavljaju", primjećuje najveći natjecateljski biciklist kojega je Zadar ikad imao.
Kako je pao rekord po broju sudionika, padali su i svi drugi rekordi: skuhalo se i pojelo više od 1,500 porcija kobasica i mesa s roštilja, podijeljeno je 1,200 majica s logotipom biciklističkog jubilarca, popilo se više od tisuću i pol litara vode, a i glavna nagrada crveni Mountain Bike pripala je jednom od rekordera biciklijade - Miši Volareviću. Odnosno, umirovljeni zadarski rukometni i sportski pedagog preuzeo je nagradu u ime svoje unuke 11-godišnje Dine Volarević koja se umorila pa negdje uhvatila „krivinu" za drijemež. Tek nešto manje sretni bili su dobitnici kompleta biciklističke opreme: Tihomir Majetić, Antonija Mašina, Mateo Panjol, Niko Surać, Ivana Brkić, Mario Kardum, Mirjana Belić, Ivona Jeličić, Šime Marušić, Roko Škara, Đani Jurić i Lea Jurin. Sve nagrade najsretnijim biciklistima podijelili su nakon tombole Antonio Vučetić u ime Općine Vir te Matea Buškulić i Nina Jovanović u ime destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam".

Najveći biciklistički i obiteljski rekreativni događaj u Zadarskoj županiji vrhunski su odradili poduzeće „Vir turizam" u suradnji s Biciklističkim klubom „Zadar", virskim općinskim poduzećima „Čisti otok", „Vir zaštita" i „Vir održavanje", zadarskom Prometnom policijom i Službom hitne medicinske pomoći te uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar - Vir. Uskrsna biciklijada vozila se 17. travnja sa startom u deset sati na Branimirovoj obali u Zadru i ciljem na virskoj rivi.

OKVIR:
DOSAD 5,110 SUDIONIKA NA BICIKLIJADI
Sa 706 prijavljenih za Božićnu biciklijadu i rekordnih 1,007 prijavljenih za Uskrsnu biciklijadu, broj sudionika svih dosadašnjih biciklijada popeo se na 5,110 biciklista i zaljubljenika u biciklizam. Na Viru su bili biciklistički entuzijasti iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke.

OKVIR:
Pomorac Marino Stura ima jedan od dva Bamboo Bikea u Hrvatskoj

KOSTUR NAPRAVLJEN U TURSKOJ, A SVI DIJELOVI NABAVLJENI NA TAJVANU

Čovjek je u Turskoj prvo napravio kostur od bambusa, potom su svi drugi dijelovi potrebni za bicikl nabavljeni na Tajvanu da bi takozvani Bamboo Bike prije šest mjeseci bio sklopljen u Zadru, i to kao prvi u Zadarskoj županiji i jedan od svega dva u Hrvatskoj. Ponosni vlasnik ovog sve standardnijeg bicikla u svijetu koji u SAD postiže cijene od 3,500 dolara, a kod nas još uvijek rijetkog primjerka, jest mladi 24-godišnji pomorac Marino Stura iz Zadra. Biciklijada Zadar - Vir prva mu je u rekreativnoj biciklističkoj karijeri i, naravno, prva na kojoj je provozao svog ručno sastavljenog ljubimca od bambusa vrijednog blizu osam tisuća kuna.
„Ovakav bicikl od bambusa nema nitko! Materijal je lagan i nevjerojatno čvrst, čak se u Hong Kongu koristi pri gradnji masivnih konstrukcija", hvali Marino svoje čudo od bicikla. Potaknut od prijatelja, odlučio je Uskrsni ponedjeljak provesti na Viru i nije, kaže nam, požalio:
„Ma kakvi! Odlična biciklijada, sjajno organizirana, a i Vir je lijep. Ako ne budem plovio, vraćam se sigurno".
Kako je prvi zadarski Bamboo Bike sklopljen u Zadru, potraga za majstorom potrajala je niti minut. Tajnik Biciklističkog kluba „Zadar" Neven Pavić odradio je nimalo bezazlen posao za dva dana; sklopio sve dijelove jednakom vještinom kao što je od jeseni pohvatao slagalicu oko suorganizacije virsko-zadarske biciklijade.
„Naša je web stranica popularna, kao i naše stranice društvenih mreža, pa smo sigurno podignuli nivo popularnosti ove lijepe biciklijade. Drago nam je da smo uspostavili kontakt s Općinom Vir i Vir turizmom. Sve pet - za našu suradnju", poručuje Pavić.