Nakon noći provedene u pritvoru policijske postaje u Šibeniku danas su devetorica  zadarskih navijača u dobi od 19 do 30 godina, uz optužni prijedlog privedeni sucu za prekršaje.

- Devetorica zadarskih navijača prekršajno je prijavljeno na temelju Zakona o sprečavanju nereda na sportskih događajima. Prijavljeni su zbog iskazivanja i poticanja mržnje na nacionalnoj, rasnoj i regionalnoj osnovi, izjavila je Marica Kosor, glasnogovornica PU Šibensko-kninske.

Predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj uputili su  danas priopćenje za javnost nakon  jučerašnjeg navijačkog ispada pripadnika Tornada tijekom utakmice u završnici kupa Krešimira Ćosića u Šibeniku.

Prenosimo ga u cijelosti:

"Košarkaška utakmica Kupa Krešimira Ćosića između Cedevite i Zadra održana 17.02.2017. u Šibeniku prekinuta je u 33 minuti zbog skandiranja uvredljivih poruka igraču bošnjačke nacionalnosti Džananu Musi, igraču KK Cedevite i BH reprezentativcu. Duboko smo razočarani i zabrinuti zbog neprimjerenog skandiranja dijela navijača, poticanja govora mržnje i u više navrata aludiranja na pripadnost određenoj vjerskoj i nacionalnoj grupi. Pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj dali su velik doprinos u društvenom, kulturnom, znanstvenom, političkom, privrednom i sportskom životu a posebno je važno sudjelovanje Bošnjaka branitelja u stvaranju samostalne i demokratske države Hrvatske te ovim putem pozivamo nadležne institucije da kroz pozitivne zakone Republike Hrvatske štite temeljna ljudska prava i slobode a učesnike jučerašnjih nemilih događaja najoštrije osude."

Potpisnici su: Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske Koordinacija županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod" Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba