Košarkaši Zadra upisali su treću pobjedu u nizu. Od srijede do nedjelje bili su bolji od Zagreba (A1 liga), Mornara (ABA liga) i Splita (A1 liga).

Zadrani su na prepunim Gripama slavili nakon produžetka 91-94. Odmornim Splićanima nije pomogao ni domaći teren ni domaćinski kriterij suđenja.

Bilo je nekoliko ključnih trenutaka u kojima su se igrači Zadra hvatali za glavu, a najočitiji je blokada Borisa Baraća na Hrvoju Rančiću koja je sankcionirana kao prekršaj. Ta je odluka dovela Splićane u priliku da utakmicu odvedu u produžetak. U njemu je Zadar predvođen, hrabrim, odlučnim i iskusnim Jakovom Vladovićem uzeo ono što je zaslužio - pobjedu.

Split doživljava košarkašku renesansu, istina s velikom brojem veterana, ali to je najmanje važno. Pune Gripe i Baldekin sve je s čim se hrvatska košarka u ovom trenutku može podičiti. Treba li zbog toga uništiti prekrasnu košarkašku predstavu poput ove na Gripama? Treba li zbog toga nagrađivati Split s nekoliko lopti ne bi li čarolija potrajala? Možda su u pitanju sudački previdi, ali to i nije neka utjeha za sve ljubitelje košarke u Hrvatskoj. A ima ih!

Zadarska svlačionica je usamljena, a svi oni koji su u njoj trebaju biti svjesni da se odnos prema klubu neće mijenjati. Zadar ima ekipu koja može puno više nego to pokazuje položaj na ljestvici. Ova momčad, kada se oslobodi grča, može u hrvatskim okvirima pucati visoko. Slavlje na Gripama dokaz je tomu iako je dobar dio igrača i večeras ostao dužan jer mogu i znaju više. Ono za što zaslužuju pohvale je odnos prema igri, suigračima, klupskim bojama.

Rezultatski ova pobjeda Zadru ne donosi puno toga, ali vraća samopouzdanje. Dovoljno je pogledati reakcije Yannicka Frankea i shvatiti da su se u momčadi dolaskom Aramisa Naglića neke stvari promijenile.

Utakmica? Pravi derbi sportskih prijatelja, pun želje, dramaturgije i lijepih poteza. Bilo je i početničkih pogrešaka, one su u ovakvim utakmicama posve prirodne. Kod Zadra uz mozak momčadi, Jakova Vladovića, valja istaknuti doprinos Kristijana Krajine i Borisa Baraća. Ivan Marinković nije imao svoj dan. Da jest i statistika razigravača Bašića i Vladovića bi bila malo popunjenija u rubrici asistencije, no trudio se kao i uvijek i zabijao u trenucima kada se utakmica lomila.

Teška serija od tri utakmice u pet dana je iza Zadra. Klub je preživio i sada se mirno može pripremati za Final Eight kupa. Tamo Zadrane u četvrtfinalu opet očekuje Split.