Subotnju jutarnju pressicu KK Zadar direktor kluba Boris Skroće iskoristio je za svojevrsno predizborno obraćanje javnosti.

Kako je došlo do FIBA-ine deblokade

Započeo je s FIBA-inom deblokadom i onim što je ona omogućila:

- Deblokada od strane FIBA-e omogućila je registraciju igrača kako pojačanja tako i Maja Kovačevića. Voljeli bismo da smo otpočetka mogli računati na njega i na Marića koji je otišao. Mislim da smo napravili dobar potez, ispoštovali smo svoje obveze prema FIBA-i odnosno određenom broju igrača i nastojat ćemo tu priču dovršiti prema dogovoru. Nizozemac i Bugarin nisu skupi igrači i uklopit će se u okvire zacrtanog proračuna, koji je najmanji u zadnjih desetak godina.

Podsjetimo, svojevremeno, kada je najavljivao kako će KK Zadar tužiti HKS i FIBA-u Skroće je rekao "Pravila predstečajne nagodbe su jasna i ne možemo dva puta plaćati iste igrače. To bi bilo kazneno djelo, a ja za takvo nešto neću odgovarati".

Znači li to da je podmirivanjem obveza Zakon prekršen?

Financijska situacija i strateški partner

Direktor kluba je progovorio i o financijskoj situaciji:

- Spadamo u tri najjeftinije momčadi ABA lige. To nije opravdanje, ali nek se zna da nemamo mogućnost dovođenja ekstremno skupih igrača. Financijska situacija je kakva je, molimo i prosimo od sponzora koji se bore za preživljavanje i zato ću im i ovoga puta zahvaliti, Kako privatnicima tako i Gradu Zadra koji je naš vlasnik. Pozivam sve koji su u prilici i koji misle pomoći KK Zadar da smo mi zainteresirani i spremni za razgovore. Strateški partner? Oko Zadra se vrti svašta, neću reći da nema, neću reći da ima, ali mi moramo biti na čisto želimo li strateškog partnera, novog vlasnika kluba ili ne. Skoro će doći trenutak kada će se to i zbog zakonskih okvira i općeg funkcionirati morati dogoditi.

Neven Plantak - čovjek iz grada

Na dnevnom redu našao se i stručni stožer predvođen trenerom Nevenom Plantakom

- Ovdje sam danas da bih zahvalio Nevenu Plantaku i stručnom stožeru koji čine sve da prevladamo sve uspone i padove, jer dosad nisam imao prilike . Stojimo uz njih. Od početka sezone smo išli na zadarske ljude i izuzetno mi je drago da smo nakon Ante Matulovića koji je na liječenju, našli zajednički jezik s Plantakom. Čovjek je tu iz grada. Neću reći da oni koji nisu iz grada nisu dobri, možda ima gorih, možda boljih, ali čovjek je tu i drugačije srce kuca nego kod nekog drugog. Pred nama je nekoliko važnih možda i ključnih utakmica. Gostovanje kod Mege, Šibenik, Krka...Bit će teško sljedećih 20 dana kada nas čeka osam utakmica, ali se nadam da ćemo suzbiti redove i uspjeti to prevladati. Najveća želja mi je da nas ozljede zaobiđu i zato molim za ozbiljnost u radu.


Čiji je Kup?

Boris Skroće u svom je izlaganju potom progovorio o Završnici Kupa Krešimira Ćosića 2016. U jednom se trenutku zanio pa je i sebe svrstao među organizatore prošlogodišnje zadarske završnice. Prisjetimo se, nositelj organizacije bila je tvrtka S event u suradnji sa Košarkaškim savezom Zadarske županije. KK Zadar, kojemu je Skroće i tada bio na čelu, prema vlastitom priznanju, Kup nije mogao organizirati zbog financijskih i organizacijskih problema. Skroće to vidi malo drugačije:

- U narednom periodu nas očekuje Kup Krešimira Ćosića. Košarkaški savez Zadarske županije, čiji sam ja član, je prošle godine organizirao završnicu zajedno s agencijom. Mislim da se tada jasno vidjelo da je Zadar još uvijek grad košarke i da ljudi to žive. Tako ćemo kao žitelji i navijači dati potporu klubu i u Šibeniku koji nije daleko.

Ne bih volio da se bilo koja politička opcija infiltrira u navijačke redove

Na red su došli i navijači. Krenulo je zahvalama, završilo teorijama infiltriranja politički opcija u navijačke redove.

- Hvala navijačima koji prate u velikom broju KK Zadar. Mi smo po statistici treća najgledanija ekipa iza Crvene zvezde i Partizana. Zahvaljujem i onima koji se ponekad ne lažu s nama i manifestiraju to ne neki svoj način. To je njihovo pravo i mi ćemo to poštivati. Vjerujem da dijelimo ljubav prema klubu i da će ta ljubav prevladati u odnosu na druge stvari. Ne bi volio da bilo koja politička opcija, a izbori su pred vratima, se infiltrira u navijačke redove. Ne kažem da je, ali ni da nije. Nešto se tu čudno događa. Neka sport ostane sportašima, politika političarima, a navijanje navijačima, kazao je Skroče, inače član HDZ-a koji je, koliko nam je poznato, još uvijek politička stranka. Sigurni smo da ovim riječima nije najavio svoj odlazak iz kluba.

Češljanje poreznika

Skroće je konferenciju za novinare iskoristio i kako bi se pohvalio dobrim mišljenjem poreznog nadzora.

- Imali smo u zadnjih osam mjeseci porezni nadzor Porezne uprave. Dobili smo dobro mišljenje, Iščešljali su sve što se moglo iščešljati i to dokazuje da se danas u klubu s ovim skromnim sredstvima racionalno posluje.

Neozbiljno ozbiljni natječaj

A što je s plaćama igrača i koji su rezultati natječaja za direktora marketinga?

- U okviru priliva sredstava podmirujemo svoje obveze prema igračima. Nadamo se da ćemo do kraja sezone sve svoje obveze pokriti. Direktor marketinga? To je kompleksna priča. Tražimo prostor. Bilo bi neozbiljno zaposliti čovjeka, a da nemamo prostor, rekao je Skroće te najavio novi natječaj.

Nije jasno zbog čega se išlo u raspisivanje prvog natječaja. Nije li to malo neozbiljno s obzirom da klub nema prostor?