Nakon što je otkriveno kako su usred sezone u pravilniku promijenjene propozicije natjecanja u hrvatskom košarkaškom prvenstvu, mnogi klubovi ostali su bijesni, piše Index.hr.

Naime, prema novim pravilima u ABA ligu ne bi išlo prema plasmanu u regularnom dijelu, već bi se putnici odlučili u doigravanju, a to odgovara velikanima Zadru i Ciboni koji igraju očajno u prvenstvu ove sezone.

Ipak, kada je vijest procurila u javnost iz Saveza su objavili kako je sve ustvari pogreška te da su napisana pravila tek radna verzija prijedloga pravila za sljedeću sezonu.

- Vezano uz medijske napise oko promjena Propozicija natjecanja Državnog prvenstva RH za klubove A-1 muške košarkaške lige, željeli bi Vas obavijestiti sljedeće:

1. Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza je na svojoj 5. sjednici održanoj elektronskim putem 27.12.2016.g. donio Izmjene Propozicija natjecanja A-1 muške lige. Izmjene se odnose isključivo na Članak 33. u koji su uvedene četiri nove točke, 33.9 do 33.
12. Te izmjene su vezane uz Odluku o igranju stranih igrača, usvojenu na istoj sjednici. Također su, na zahtjev Sportske inspekcije, usvojene Izmjene i dopune Registracijskog pravilnika u kojem se mijenjalo cijelo Poglavlje XIII.

2. Povjerenik natjecanja, g. Jendriš, koji je zadužen za objavu pročišćenog teksta Propozicija na službenoj stranici HKS-a, greškom je upisao usvojene izmjene Članka 33. u krivu, radnu verziju prijedloga Propozicija koju priprema za sljedeću sezonu te je tako došlo do objave pogrešnog materijala.

3. Povjerenik natjecanja se prije svega ispričava Predsjedniku i članovima Upravnog odbora HKS-a jer ih je njegova nenamjerna pogreška dovela u vezu s odlukom o kojoj nisu ni raspravljali niti je usvajali te je spreman dati Upravnom odboru svoj mandat na raspolaganje.

4. Povjerenik se također ispričava klubovima i javnosti na svojoj pogrešci

Trenutno stanje je takvo da su nakon polovice sezone u najboljoj poziciji Jolly, Šibenik, Split i Cedevita, a tri kluba bi trebali ostvariti izravan plasman u regionalno društvo sljedeće sezone, piše Index.hr.

Podsjetimo, iz Zadra i Cibone su od početka natjecanja u nekoliko navrata ponavljali kako im je prioritet ABA liga iako su znali da se do nje stiže preko domaćeg prvenstva. I danas stižu uvjeravanja kako postoje jamstva prema kojima je plasman u A1 ligi nebitan. Kada je Zadar u pitanju, dovoljno se prisjetiti sličnih uvjeravanja oko registracije Igora Marića i Maja Kovačevića, koja su stizali s iste adrese.

Računica je, očito, bila pogrešna. Jolly, Šibenik i Split su poprilično odmaknuli. Može ih se prestići samo na parketu.