ZADAR- Između dodijele nagrade Grada Zadra i odlikovanje Predsjednice, zadarski zlatni olimpijac Šime Fantela otkrivao je jedriličarsku klasu zvijezda na finalnom natjecanju kojeg je na Bahamima organizirao Michael Niklas.

Njegov izvrsni debitantski nastup dojmio se i vlasnika natjecanja koji je zadarskom jedriličaru najavio novi poziv za slijedeću regatu zvijezda koje on planira organizirati po modelu teniskog ATP turnira.
Šime je kao osvajač zlatne medalje dobio pozivnicu za natjecanje kojeg organizator želi dignuti na visoku razinu nakon što je zvijezda ili kako je kod nas zovu „stela" ispala s olimpijskih natjecanja. Na regati, čiji je nagradni fond bio 200 tisuća franaka, sudjelovali su poznati i iskusni jedriličari, korištene su sve tehnološke mogućnosti za prijenos ove najstarije klase.
Šime Fantela je jedrio u paru s Antoniom Arapovićem i natjecanje završio na 10. mjestu.
- Takav je sistem natjecanja, gdje u četvrtfinale startaš od nule. Mi smo zapravo bili najveći gubitnici, kada smo s 4. mjesta natjecanje završili na 10., kazao nam je jutros Šime Fantela, koji se u Hrvatsku vratio u ponedjeljak navečer.

U finalu Star Sailors League bilo je 25 dvojaca. Sve zvučna imena „starih morskih vukova". - Nikoga od njih nisam poznavao osobno. Na kraju su mi mnogi od tih davali ruku i čestitali, osobito nakon trećeg dana u kojem smo imali dvije pobjede.
Šime je na Bahame otputovao bez imperativa, obzirom da je znao kako unaprijed nema puno izgleda radi velike razlike u težini članova posade koju zahtjeva ta klasa. On i Antonio su imali ukupno 180 kilograma. Točno 20 manje nego li to traži zakon fizike za jedrenje na zvijezdi.-  Mi smo to nastojali nadoknaditi trimanjem jedra. A zadnjeg dan smo u to uključili i jarbol, ali po 15 čvorova vjetra nismo mogli uhvatiti brzinu iskusnih i teških jedriličara, podsjeća Fantela.

- Bilo je to zanimljivo jedrenje ali i naporno. Naročito drugog dana, kada su se jedrila četiri plova, a svaki od njih po sat vremena. Bio sam na rubu snaga. Dehidrirao. Još sam imao i želučanih problema radi grožđica koje sam prvi put tada pojeo tijekom regate. I konkurencija je tog dana bila iscrpljena, priča Šime.
On je na ovoj regati ušao u svijet jedriličarskih zvijezda i ostavio upečatljiv sjaj.
Do kraja godine i predstoji mu odmor. Novih nagrada i priznanja za zlatnu medalju koju je osvojio u klasi 470 s Igorom Marenićem vjerojatno više neće biti, jer će se pretpostavlja kako će u izboru Sportskih novosti i HOO pripasti veslačkoj braći Sinković. Što će novi olimpijski ciklus donijeti Šimi Fanteli još je rano govoriti.

P.S. I za sve koje to zanima, Šime i Antonio su na ovoj regati s 10. mjestom osvojili 6 tisuća franaka. Kada se odbiju svi troškovi, koje su imali proteklih 10 dana puta i boravka na Bahamima i prije toga pripreme u Splitu gdje su morali kupiti novi jarbol, ostalo im je po glavi 1250 franaka.