Nedavna nesreća na osječkom košarkaškom igralištu Retfala, prilikom koje je teške tjelesne ozljede zadobio četrnaestogodišnji dječak Ivo, dobiva svoj nastavak. Nacionalni projekt Koš za Koš u suradnji s Gradom Osijekom obnovit će sporno igralište te mu dati novo ruho, sigurnost i dodatne sadržaje.

Problematično igralište samo je jedno od onih brojnih diljem Hrvatske koja su neposjećena ili pak toliko derutna da predstavljaju opasnost. Iako je većina igrališta prazna, još uvijek ima nade za povratak mladih na njih, pa će tako i obnova osječkog, nadaju se organizatori, vratiti povjerenje mladih te ponovno biti dom atraktivnim utakmicama.

Osječani su dugo upozoravali na loše stanje ovog igrališta na kojem je prije nekoliko tjedana za vrijeme košarkaške utakmice na Ivu pao koš i teško ga ozlijedio. Četrnaestogodišnjak je zadobio potres mozga i lom ključne kosti te je odmah prevezen u KBC Osijek, gdje je operiran i trenutno se dobro oporavlja.

Projekt obnove igrališta u fazi je priprema te se njegova obnova očekuje za desetak dana. Nacionalni projekt Koš za Koš inicijativa je koja obnavljanjem zapuštenih kvartovskih igrališta nastoji popularizirati košarku. Nekoć neizbježan dio svakodnevne dječje igre, košarka polako nestaje s naših igrališta, a jedan od razloga za to upravo su zapušteni tereni s nesigurnom opremom, kao što je ono u Retfali. Nakon što je vijest o nesreći izašla u medijima, iz projekta Koš za Koš kontaktirali su gradske vlasti u Osijeku i dogovorili suradnju koja će vratiti košarku u Retfalu. Koš za Koš obnovit će igralište, vratiti mu stari sjaj i učiniti ga ponovno sigurnim. Nova konstrukcija s košem, tablom i mrežicom na igralištu u Retfali vratit će zvuk košarkaške igre u osječku svakodnevicu. Novouređeno igralište privući će sve ljubitelje košarke, ali i bez sumnje stvoriti neke nove, buduće generacije haklera.

Otužna slika praznih i zapuštenih košarkaških igrališta, potaknula je ekipu iz zadarskog S Eventa na pokretanje nacionalnog projekta Koš za Koš. Obnovom zapuštenih košarkaških terena diljem Hrvatske, nastoji se od kvartovskih igrališta ponovno napraviti rasadnik talenata za ovaj sport koji nam je nekoć bio razlog velikog ponosa. Uz obnovu igrališta, projekt uključuje i druge oblike popularizacije košarke, a to su školske lige, nagrađivanje najboljih pojedinaca, organizacija stručnih i motivacijskih interaktivnih predavanja u školama i na fakultetima. Dosad su kroz ovaj projekt obnovljena igrališta na zadarskom Bilom Brigu te kod karlovačke Gimnazije, a Koš za Koš u Osijeku nastavlja pisati novu hrvatsku košarkašku priču.

Nakon Osijeka projekt se vraća u Zadar u kojem će biti obnovljeno igralište u Vukovarskoj ulici kojeg su kao nagradu izabrali pobjednici turnira održanog na prvom obnovljenom zadarskom igralištu.

Prijavite i vi vaše kvartovsko igralište koje treba obnovu u projektu Koš za koš na e-mail: info@s-event.hr, a sve novosti vezane uz projekt možete pratiti na portalu S Event Basketball (s-event.hr).