Nakon 750 metara plivačke dionice na plaži Jadro, vožnje biciklom po Virskom prstenu u dužini od 20 kilometara i trčanja 5 kilometara u konkurenciji 74 natjecatelja u sprint triatlonu te dva diskvalificirana triatlonca, prvi je ciljem u vremenu 57:12 prošao Talijan Jacopo Butterini iz Triatlonskog kluba „Zadar".

U srpnju je na čuvenom „Zagorskom triatlonu" iza sebe ostavio i prvaka Hrvatske u sprint triatlonu Matiju Lukina, a na Viru novog prvaka Hrvatske Luku Palisku te slavnog Ironmana Dejana Patrčevića. Nije djelovao umoran, euforičan ili omamljen pobjedom; Talijan je jednostavno navikao pobjeđivati ili se penjati na postolja.
„Ovo je bio jako dobar nastup. Vodstvo smo držali Toni Elezović i ja, ali nakon što je Toni imao problema s lancima na biciklu i odustao, preuzeo sam vodstvo. Pogledavao sam iza sebe kako bih kontrolirao utrku što sam, mislim, dobro radio", ispričao nam je Talijan u zadarskom dresu. Svaku je dionicu odradio šampionski, tako da je i nakon vožnje biciklom bio najbolji na 5 kilometara trčanja.

„Dosta sam radio na vožnji biciklom kako bi unaprijedio i realizirao svoj triatlonski potencijal. Kako sam uspješno vozio i zadržao prednost, na trčanju je bilo rutinsko zadržavanje vodstva", rezimirao je prvi apsolutni pobjednik „Virskog triatlona" događanja na sprint triatlonu. Na Viru je bio prvi put, pa nam je elite triatlonac iz Verone prenio dojmove:

„Sviđa mi se otok, kao i cijela zadarska regija koja je postala moj drugi dom", kazao je predstavivši svoju djevojku i trenericu Kristinu Skroče, kćerku slavnog zadarskog košarkaša Branka Skroče, koja je također odlična triatlonka. U svibnju je na Korčuli uzela zlato, dok je Jacopo u muškoj konkurenciji bio srebrni, na milimetar od Ognjena Stojanovića, osmerostrukog prvaka Balkana i brončanog akvatlonca sa Svjetskog prvenstva 2012. godine.
„Svaki praznik provodili smo u Zadru, a kako smo stalno u treningu, odlučili smo vidjeti gdje bi u vrijeme boravka u Zadru mogli trenirati. Jacopu se jako svidjelo trenirati u Zadru, pa smo upoznali Ivana Gobina iz TK Zadar i sada nastupamo za zadarski triatlonski klub", kazala nam je Kristina. Da je Zadranka nastupila za Triatlonski klub „Zadar" u konkurenciji za Prvenstvo Hrvatske možda bi zajedno s Jacopom pozirala s medaljama i trofejima, ovako je šampionski naslov u sprint triatlonu zasluženo otišao u ruke 21-godišnje Sonje Škevin iz zagrebačkog TK „Swibir". Utrku je završila u vremenu 01:05;44, drugoplasirana Puljanka Tea Miloš imala je 01:06;42, a njezina klupska kolegica i brončana na PH Elisabetta Vitasović 01:08;16. Nova prvakinja Hrvatske dobila je još nekoliko dobnih i štafetnih medalja, pa joj je na kraju poklon vrećica „Volim Vir" bila puna do vrha.
„Zaista sam iznenađena! Nisam baš očekivala pobjedu jer se spremam za druge utrke, ali svakako sam sretna i zadovoljna", govori mlada triatlonka s već zavidnim natjecateljskim iskustvom. Odlično je trčala, nešto slabije odvozila biciklističku stazu, a najbolja je bila u plivanju, svojoj najjačoj disciplini. No, nije bila zadovoljna ...

„Iako mi je to najbolja disciplina, najmanje je volim. Uvijek me strah kako ću plivati i hoću li napraviti dobar rezultat", dodala je. I ona je prvi put trčala na Viru.
„Sviđa mi se, iako puno nisam stigla ni vidjeti. Lijep je dio biciklističke staze", zaključila je svoj nastup nova prvakinja Hrvatske.

U sklopu 1. „Virskog triatlona" održana je i cestovna utrka na 5 kilometara na kojoj je pobijedio Srđan Oršulić iz TK „Split" s vremenom 16:26, a Petra Koceić, također iz splitskog triatlonskog kluba, u konkurenciji žena s vremenom 21:25. Ivana Rukavina iz „Škole trčanja Zadar" bila je na ukupnom 18. mjestu najbolje plasirana trkačica s Vira, a osvojila je zlato u dobnoj kategoriji, dok je njezin suprug Marino Rukavina zauzeo 27. mjesto i srebro u dobnoj kategoriji. Marino je trčao 30:48.
Ukupno je na 1. „Virskom maratonu" u svim disciplinama i natjecanjima nastupilo 180 triatlonaca i trkača.


REKLI SU:


Luka Paliska, TK PULA, prvak Hrvatske u sprint triatlonu

„Bilo je zaista jako teško. Postojao je koliko fizički toliko i psihički pritisak, i to ne samo zbog konkurencije najboljih hrvatskih triatlonaca. Imao sam dosta uspona i padova u sezoni, pa na kraju moram biti zadovoljan ovim naslovom koji je došao u pravi trenutak, pred odmor. Plivački dio utrke bio je odličan, na biciklu sam nastojao držati ritam s grupom, a kada je počela utrka na 5 kilometara znao sam da je to moja prilika. Čim sam krenuo trčati osjetio sam kako imam korak i da moram ostati jak. Srećom, uspio sam", kazao je novi 19-godišnji prvak Hrvatske koji je tako svoj prvi naslov u sprint triatlonu pridružio naslovu apsolutnog prvaka Hrvatske u olimpijskom triatlonu.

Dejan Patrčević, TK PETAR ZRINSKI, triatlonski rekorder i ambasador triatlona

„U mojim 40-im godinama trčanje više nije tako lako, ali zadovoljan sam rezultatom. Došao sam natjecati se i uživati, kao i uvijek. U ovoj sezoni odradio sam petnaestak utrka i uvijek sam uživao, osim u Puli kada je cijelo vrijeme padala kiša. No, zato je bila za pamćenje", kaže čovjek koji je na triatlonu osvojio, vidio i doživio sve. Željezni Dejan je legenda i ambasador triatlona, pa njegove riječi imaju dodatnu težinu. Pitali smo ga kako je doživio Vir kao triatlonsku destinaciju?

„Tehnički savršeno postavljena staza koja nije previše zahtjevna. Recimo, sljedeće godine bi se nešto taktički moglo odraditi na biciklističkoj stazi, ona za trčanje je klasična i ravna staza, dok je plivačka s izmjenama dubokih i plitkih dijelova vrlo neobična i zanimljiva. Inače volim selektivne staze, a ova virska je takva", kazao je hrvatski Ironman.

Maja Urban, TK TRI-TIM, hrvatska rekorderka u Ironmanu

„Uživala sam čim sam došla na more i Vir. Trka mi dođe samo kao opravdanje da se pojavim na moru, i to više nego dobra izlika", kazala je žena koja je prije mjesec dana u Austriji istrčala hrvatski rekord u Ironmanu - 09:45;17. Negdje između nastupila je na 5. „Maratonu Zadar - Vir" i osvojila 5. mjesto, sada je bila za jedno mjesto slabija. Nije razočarana: „Ma, kakvi! Na kraćim triatlonskim utrkama sam sporija, tako da nema mjesta razočarenju". Na plivačkoj dionici nastupila je bez neoprena, ili sintetičkog gumenog odijela za plivanje, unatoč nešto hladnijem moru ...

„Brže se pliva bez neoprena, a i ne volim plivati s previše toga na sebi", kazala je hrvatska rekorderka, a najsretnija je bila kada je pregledavajući biciklističku stazu shvatila da ide obrnuto od maratonske na kojoj je nastupila prije dva tjedna.
„Uh! Na virskom maratonu sam na hupserima ispustila dušu, sada je bilo OK", još je kazala Osječanka.


Dorijan Pavliša, predsjednik HTS-a

Virski triatlon je odrađen - vrhunski!

Kada je podijelio medalje i s direktorom utrke Ivanom Pavićem iz TK „Split" odradio prvo izdanje „Virskog triatlona", predsjednik Hrvatskog triatlon saveza Dorijan Pavliša podijelio je i impresije viđenim na otoku Viru.
„Organizacija je odrađena vrhunski iako je sudjelovao velik broj ljudi. Inače znamo imati problema na biciklističkom segmentu utrka prilikom organizacije triatlona, ali sada je sve bilo sjajno, bez ikakvih problema. Čestitam svima koji su dali doprinos ovoj lijepoj manifestaciji", kazao je prvi čovjek HTS-a.
„Čim je krenula inicijativa da na Viru imamo Prvenstvo Hrvatske u sprint triatlonu, mi smo je u Savezu odmah podržali. Prvo, jer svi najviše vole jadranske destinacije i drugo; od kuda god da krenete Vir je svima jednako udaljen. To je idealna destinacija, pa se nadam kako će se ova priča ponoviti", dodao je Pavliša. Prenio je i dojmove natjecatelja:
„Koliko sam uspio čuti, svi su bili više nego zadovoljni. Posebno, kažem, zbog biciklističkog segmenta koji je bio sjajan".

Supersprint triatlon & štafeta

Nije ju okupalo samo virsko sunce i Virsko more uz plažu Jadro na morskoj dionici supersprint triatlona, već i vječna slava prve pobjednice u disciplini: Zara Baković iz Triatlonskog kluba „Petar Zrinski" gotovo za dvije minute ostavila je iza sebe drugoplasiranu Leu Šešelju iz riječkog „Rivala" i za četiri minute Splićanku Mateu Vojinović. Zara je plivala, vozila bicikl i trčala u ukupnom vremenu 36:33, ostvarujući istovremeno najbolje rezultate na svakoj od triatlonskih disciplina.
„Odličan je osjećaj pobijediti, uvijek je to poseban doživljaj", kaže 14-godišnja Zara. Kako će uskoro proslaviti 15. rođendan, boljeg uvoda za dvostruko slavlje nije moglo biti. Rođendanska i rođena triatlonska pobjednica?
„Pa, rekla bih kako prije svega volim triatlon i već sam naviknula odrađivati sve discipline. U početku mi trčanje nije baš išlo jer nisam znala pravilno trčati, ali sam popravila tu disciplinu tako da sada nemam rezervi. Volim svaku disciplinu", govori triatlonka zagrebačkog kluba koji kao na traci stvara velike šampione i u čijem opisu „radnog mjesta" ponosno stoji - najbolji triatlon klub u regiji. Takvim triatloncima odgovara svaka staza, ali svaka pojedino nudi posebne doživljaje.
„Meni je staza cijelom svojom konfiguracijom savršeno odgovarala. Drugo, volim more i plivanje u moru, ma kako hladno bilo. Prije dvije godine u Fužinama bilo je puno hladnije od ovih 19 ˚C u Virskom moru, tako da je zapravo bilo lijepo", ističe pobjednica supersprint triatlona. Na pitanje dolazi li i sljedeće godine, po obranu naslova prvaka - hrabro je najavila:
„Radije ću na sprint triatlon. Bit ću godinu dana iskusnija i spremna na nove izazove. U svakom slučaju, vraćam se na Vir".
U muškoj konkurenciji također trijumf triatlonca zagrebačkog „Zrinskog"; pobjeda je pripala Luki Radotiću s vremenom 38:17, individualni natjecatelj Gregor Ilc iz Slovenije bio je drugi s vremenom 40:28, a Marko Knežević iz zadarskog Triatlonskog kluba „TNT" brončani s rezultatom 41:57. Luka je poput klupske kolegice Zare najbolji bio u svim disciplinama - plivanju, bicikliranju i trčanju - uvjerljivo osvojivši zlato u supersprint triatlonu. U štafetnom izdanju iste discipline koja se plivala 375 metara, biciklom odvozila 10 kilometara i trčala 2,5 kilometara najbolja je bila štafeta „Vručovino" s odličnih 34:50, dok su srebro i zlato odnijele dvije štafete zadarskog „TNT-a" unutar minute zaostatka.
Domaće virske boje branila je štafeta „Peugeot": trkačica Ivana Rukavina i biciklist Marino Rukavina uz plivački doprinos zadarskog vaterpolista Željka Olujića, a više od ostvarenog rezultata 47:12 i osvojenog 8. mjesta virsko-zadarski trio bio je zadovoljan nastupom, promocijom zdravog načina života te otoka Vira kao obiteljske i izletničke destinacije.

OKVIR:
Dječja utrka: Rabljani i Zadrani podijelili medalje
Dok su oko deset sati natjecatelji na 1. „Virskom triatlonu" dobivali startne brojeve, oni najmlađi već su „isparavali" od zagrijavanja i uzbuđenja za dječju utrku. Prije koji mjesec dana mladi natjecatelji Triatlonskog kluba „Rab" i Triatlonskog kluba „Zadar" odradili su druženje i natjecanje na 8. „Rapskom triatlonu", a priču su ponovili na otoku Viru. Na koncu, medalja je bilo za sve: Zadranke Kata Ćurko i Đana Špralja osvojile su zlato i srebro u kategoriji 1. i 2. razreda osnovne škole; njihov prijatelj i sugrađanin Šimun Kapljić bio je jedini kod dječaka u istom uzrastu, Rabljanke Petra Macolić, Doris Kurelić i Rozalija Piaža Milkelić bile su redom tri najbolje u utrci djevojčica 3. i 4. razreda, dok je u istoj razrednoj kategoriji Zadranin Lovre Ležaja pobijedio Duju Ribarića s Raba. Trčao je i jedini dječak u kategoriji petaša Roko Šurlina i, naravno, uzeo zlatnu medalju. Rabljanke Nika Šerkinić i Manuela Ribarić u kategoriji 3. i 4. razreda ovog su puta ostale bez medalje, ali ne bez hrabrog nastupa i zajedničkog fotografiranja.


Organizatori, volonteri & sponzori


Nakon otvorenja 1. „Virskog triatlona" direktor utrke Ivan Pavić iz Triatlonskog kluba „Split", tehnički delegat Mladen Luković i glavni sudac Milan Mandić, triatloncima su objasnili tehničke detalje utrke i dali posljednje upute pred natjecanje, a direktor destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam" Željan Kalac, kao predstavnik sponzora Općine Vir, domaćina i suorganizatora natjecanja, pozdravio je sve triatlonce. Sve je bilo spremo i sve na svom mjestu zahvaljujući podršci 70-ak volontera na stazama - djelatnika općinskih poduzeća uključenih u organizaciju iz „Vir održavanja", „Čistog otoka", „Vodovod Vira" i „Vir zaštite", također i Hitnoj pomoći iz Zadra, djelatnicima Prometne policije i Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Vir". Mali sponzori natjecanja „Dukat", „Cedevita" i „Red Bull" ukrasili su stolove svojim proizvodima, odmah uz voće za okrjepu. A uz Muja na svojim kaićima Željan Soldo i Mario Kapović čekali su na suce kako bi pratili početak utrke. Vremenska prognoza pred natjecanje bila je: djelomično oblačno i more 19 stupnjeva. Kada je sve krenulo, bilo je: sunčano, toplo i riječima triatlonaca, ugodno za kupanje. Na Viru kao da je bio lipanj.


1. Virski triatlon


„Virski triatlon" održao se prvi put na otoku 8. listopada s programom podizanja startnih brojeva od 10 sati; u 10:25 bilo je službeno otvaranje natjecanja, start utrke osnovnih škola koji minut kasnije, u 11:00 otvaranje zone za supersprint triatlon i štafetu iste discipline te od 11:30 start supersprint triatlona i štafete.
U 12:30 bila je otvorena zone za pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u sprint triatlonu, a od 13:00 krenula je glavna utrka natjecanje, te u 14:00 cestovna utrka na 5 kilometara. Od 15:30 do 16:15 saznali smo imena svih pobjednika, a nakon toga na samom kraju triatlonskog eventa na Viru svi su se zabavljali na „Pašta partyju" koji su pripremili kuhari i poslužili konobari restorana „Kotarina".
Sponzor 1. „Virskog triatlona" bila je Općina Vir s nagradnim fondom od 11,2 tisuća kuna, organizaciju su odradili Triatlonski klub „Split" uz asistenciju, domaćinstvo i suorganizaciju destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam" te potporu komunalnih poduzeća iz sustava Općine Vir.