Dvadesetak dana poslije početka priprema za novu sezonu u Višnjiku su u potrazi za igračem koji će popuniti krilnu poziciju. Nekoliko godina nakon što je odjenuo majicu prve momčadi, a u prošlom razdoblju baš i nije bio miljenik Ante Nazora, Franko Šango odlučio je karijeru nastaviti drugdje. Zašto?

- Nisam prihvatio prijedlog ponuđenoga ugovora - kratko će Franko.

Zanimljivo je da je klub u njegovu primjeru ponudio ugovor koji, pojednostavljeno rečeno, predmnijeva plaćanje po ostvarenoj normi.


Norma po statistici

- O svakom pojedinačnom ugovoru se razgovaralo, neki su igrači prihvatili ponuđeno, neki predlagali nešto svoje pa smo se našli i slično. Kad je riječ o Franku Šangu, klub je smatrao da mu se u danim okolnostima može ponuditi ugovor po ostvarenom učinku. On nije to prihvatio i odlučio je karijeru nastaviti drugdje, u čemu mu KK Zadar želi sve najbolje.

Hoće li u bliskoj budućnosti norma biti temeljna odrednica pojedinačnih ugovora?

- Da, trebala bi biti pravilo. Hipotetski, netko može potpisati veoma unosan ugovor i odraditi ga tako da zabije dva koša u ugovorenom intervalu.

Kako će klub odrediti normu?

- Ništa ne bi trebalo biti odoka. Postoji statistika, postoje objektivne okolnosti, te one koje su subjektivne. Stimulaciju igrač može crpsti i prema pravilu "zabijem više, dobijem više", sve se danas objektivno može izmjeriti.

Je li struka u potrazi za Šangovom zamjenom? Ima li na vidiku konkretnih prijedloga?

- Radi se na tome.

Zašto ste iz Cedevite na posudbu uzeli Lovru Mazalina?

- Da imamo novca samo jednu trećinu koliko Cedevita, na posudbu ne bismo uzimali nikoga.

Kad nemamo, a nemamo, ne bi škodilo ni da je pet takvih.

No srednjoročno to znači da radite s tuđim igračima...

- To je realnost. Današnji Zadar ne može si dopustiti nepromišljeno razbacivanje nerealnim ugovorima. Iz takve prakse u prošlosti nastale su poteškoće u kojima je klub već dosta vremena.

Jeste li postigli dogovor s Jurom Šangom, stručnjakom za fizičku pripremu?

- Završni razgovori na rasporedu su početkom sljedećega tjedna. Prema dosadašnjim kontaktima, idemo u smjeru uspostavljanja suradnje.

U međuvremenu momčad se priprema prema programu. Sljedeće ogledne utakmice bit će početkom rujna na turniru u Baru gdje će Zadrani igrati s domaćim Mornarom i podgoričkom Budućnosti.