ZADAR- Zadarski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić s prvim mjestom i 11 bodova prednosti jedrit će za olimpijsku medalju.
Uoči plova za medalju, koji je predviđen u srijedu, zadarski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osigurali su medalju nakon 10 jedrenja u kojim su stekli bodovnu razliku, koju ne bi mogli ugroziti ni u najgoroj varijanti finalnog plova. U odnosu na Amerikance na četvrtom mjestu Hrvati imaju 40 bodova prednosti.
Nakon jučerašnjeg olujnog dana, u kojem se nije jedrilo, ali su se Šime i Igor vratili na kopno oštećenog jarbola, danas su se jedrila tri plova koja su promijenila vrh flote. Na drugo mjesto su dospjeli Grci Mantis i Kagialis, dok su treći Australci Belcher i Ryan. Između njih je razlika dva boda.
Šime i Igor u prvom plovu su imali osmo mjesto, koje im je najlošiji rezultat u 10 jedrenja. Nakon toga su se digli na 6. mjesto da bi treći plov dana odjedrili tako da su nadjedrili Australce koji su do polovice plova bili ispred njih. Fantela i Marenić treći su ušli u cilj u tom plovu. Grci su danas imali svoj dan s tri druga mjesta, Australci čak i jednu pobjedu, ali hrvatski jedriličari su, unatoč novom jarbolu, dali sve od sebe. Tako će, vjerujemo biti u plovu za madalje, koji je tako koncipiran da ti može dati kao i sve uzeti. Bez euforije, ali Šime i Igor se u Riju penju na postolje.

Za zadarski dvojac u klasi 49er Pavla Kostova i Petra Cupać završena je olimpijska regata. Nisu su uspjeli plasirati među prvih deste posada za Medal race, iako su u zadnjem plovu dana bili 10. Uskokovi jedriličari natjecanje u Riju završili su na 16 mjestu, koje bi trebalo, označiti i završetak olimpijskog jedrenja za Pavla i Petra, kako su to najavili pred odlazak u Rio de Janeiro.