U sklopu promocije rekreativnog bavljenja sportom i promocije zdravog načina života, Škola trčanja Zadar u suradnji sa Hrvatskim savezom nordijskog hodanja (HSNH) organizira promotivni, pokazni trening nordijskog hodanja.

Što je to nordijsko hodanje?

- Nordijsko hodanje je oblik fizičke aktivnosti gdje je obično, prirodno hodanje pojačano dodavanjem posebno dizajniranih štapova za Nordijsko hodanje. Unatoč tome, karakteristike prirodnog, biomehanički pravilnog hodanja i pravilnog držanja tijela su prisutne u svim aspektima gibanja.

Pokreti ramena i ruku tijekom Nordijskog hodanja poštuju raspon pokreta ramena i ruku kao i kod prirodnog hodanja.

Zahvaljujući štapovima te pokretima koji se tijekom hodanja izvode aktiviraju se mišići gornjeg dijela tijela, što dovodi do povećanja lateralne pokretljivosti vrata i kralježnice. Tako se smanjuje napetost u mišićima i bol u predjelu vrata i ramena, što nordijsko hodanje čini izvrsnom rekreacijom za ljude koji dobar dio dana provode sjedeći i radeći na računalu. Naime, za razliku od običnog hodanja koje aktivira isključivo mišiće nogu, tijekom nordijskog hodanja najaktivniji su mišići ramena, opružač i pregibač podlaktice te veliki grudni i široki leđni mišić, a ukupno je aktivno do 90 posto mišića u tijelu. Osim rekreativaca, šetača i planinara, nordijsko su hodanje naveliko počeli prakticirati i sportaši, i to kao dio uobičajenih treninga ili pak zasebni trening, objasnio je Jure Šango, voditelj programa nordijskog hodanja Škole trčanja Zadar

Trening će se održati u subotu 16.4. u 12.30h na rivi u Zadru a odžati će ga predsjednik edukacijskog odbora pri savezu, Krešimir Ritz, viši sportski trener uz pomoć voditelja nordijskog hodanja pri Školi trčanja Zadar.

Na trening se pozivaju svi koji žele probati nordijsko hodanje jer će organizator osigurati dovoljan broj štapova za sve zainteresirane. Također se i pozivaju hodači sa iskustvom koji već posjeduju štapove kako bi dodatno utvrdili svoju tehniku nordijskog hodanja.

Okupljanje hodača će biti kod Pozdrava suncu a trening će trajati 60minuta sa svim svojim sastavnim elementima: razgibavanje, zagrijavanje, glavni dio treninga, relaksacija.

Idemo hodanjem do zdravlja!!

Sve dodatne informacije možete dobiti na 091 4428 097.