Ambicije ulaska u četvrtfinale te najavljeno kako su ‘spremni na ozbiljan uspjeh', čak i spominjanje medalje, ispali su tek slatkorječiva priča za lakovjerne. Francuska ih je zaustavila u osmini finala sa 69:64. Repešinih ‘12' u ključnoj utakmici prvenstva prestrašilo se upravo u trenutku kada su shvatili da bi najavljeno zaista mogli i ostvariti.

Naime, odigrali su odličnih prvih deset minuta, Šarić i Bogdanović nadigrali su s druge strane bivšeg Cedevitaša Gelebalea i šutera Portlanda Batuma. Fracuskom coachu Vincentu Colletu iskakale su žile na vratu nakon serije Hrvata 10-0 kod 13:5. Prva četvrtina nije završila, a već su francuski navijači zviždali svojim košarkašima. U egalu su bili do odmora, na koji su Francuzi otišli s (rukometnom) prednošću od 23:22. I onda su Hrvati stali.

- U napadu smo spori! - ljutio se izbornik na svoje pulene u drugom dijelu, kada su se europski prvaci počeli odvajati... Brzo su Francuzi došli na deset razlike (37:27), pronašli su u hodu recept za Repešinu igru, počeli pogađati čiste šuteve, a crveni su se u trećoj četvrtini - raspali. Gubili lopte, previše griješili...

Francuzi, treba znati, nisu imali NBA igrača kao što su Parker, Noah, Seraphin, Turiaf, Mahinmi i DeColo, uzdanice iz najbolje lige su im tek Diaw i Batum. Bio je to dar kakav se našima rijetko pruža. Nudili su se Francuzi i u posljednjim minutama, kada su naši tri minute prije kraja stigli na sedam razlike (60:53). U posljednju minutu ušli su s pet razilke (66:61), a zatim smanjili i na dva. Pa i tu, konačnu, priliku propustili.

Bogdanović je nepotrebno pucao preko ruke, a zatim je promašio i Simon. Došli su blizu, gotovo da su uspjeli preokrenuti, no dvije su trećine ‘spavali', što nije bilo dovoljno iako ni Francuzi nisu briljirali. U posljednoj četvrtini zabili su čak 30 koševa. Ukupnih 64 ubačenih koševa, realno, ni nije bilo dovoljno za ozbiljan pothvat.