U Zadru će se u razdoblju 20.-23.03.2014. godine održati III OTP Košarkaški masters veterana koji organizira KK veterana Pet bunara iz Zadra. Tim povodom smo obavili razgovor s predsjednikom kluba organizatora Tonćijem Jerakom.

Kako teku pripreme i prijave za turnir?

Pripreme za turnir ulaze u završnu fazu i do sada imamo prijavljeno 50 ekipa iz cijele Europe, a budući da je zadnji dan prijava za turnir 05.03. očekujemo i još ekipa.

Iz kojih europskih zemalja dolaze ekipe koje su se do sada prijavile za sudjelovanje na turniru?

Prijavile su se ekipe iz 11 europskih država, a to su: Rusija, Latvija, Nizozemska, Slovenija, Izrael, Bosna i Hercegovina, Italija, Srbija, Njemačka, Crna Gora i Hrvatska.

Na turnir dolazi i Maccabi iz Tel Aviva, velik klub u europskim okvirima.

Da, ekipa Maccabija iz Tel Aviva predvođena legendarnim Doronom Jamchyem dolazi na turnir što nam je kao organizatoru izuzetna čast. Također, na turniru će nastupiti i reprezentacija svijeta koju će predvoditi američki i brazilski košarkaši.

U kojim se kategorijama igra i po kojim pravilima?

Muškarci igraju u kategorijama: 35+, 40+, 45+ i 50+, dok žene igraju u kategorijama 30+ i 40+. Utakmice se igraju 4×8 minuta po FIBA pravilima.

U kojoj dvorani se igraju utakmice?

Sve utakmice se igraju u dvorani Krešimir Ćosić u ŠC Višnjik u Zadru. Utakmice će se igrati u svih pet dvorana, jednoj velikoj i četiri manje, a mislim da ovakve uvjete za igranje, gdje se na jednom mjestu u isto vrijeme igra pet utakmica, nema nitko u Europi, a sve zahvaljujući multifunkcionalnoj dvorani.

Da li ovaj turnir podržava i Grad Zadar, recite nam nešto o tome.

Imamo punu podršku i pomoć čelnih ljudi grada Zadra vezano za ovaj turnir i ostale projekte u budućnosti vezano za veteransku košarku u našem gradu, budući da je ovo i odlična turistička promidžba grada.

Dobili ste i organizaciju Svjetske lige veterana u Zadru 2015. godine?

Svjetska liga veterana će se održati u Zadru u razdoblju 14.-19.04.2015. godine, a u ligi će nastupiti muške i ženske reprezentacije iz cijeloga svijeta, te je to jedan veliki projekt na kojem počinjemo raditi odmah po završetku našeg turnira. Tu bih posebno istaknuo gospodina Tonćija Vanjaka koji je u upravi FIMBA-e (Svjetske košarkaške veteranske organizacije) i koji je zadnjih par godina lobirao da Svjetska liga dođe u Zadar.

Predsjednik FIMBA-e Ruben Rodriguez Lamas i predsjednik FIMBA-e Europa Vincenc Butala nedavno su boravili u Zadru, kakvi su njihovi utisci?

Bili su prije dva mjeseca u inspekciji u Zadru gdje su obišli dvoranu i hotele i susreli se s gradonačelnikom Zadra, te su oduševljeni uvjetima koje ima grad Zadar.

Postojat će i dodatan zabavni program vezan za turnir.

Svaku večer će se na nekom drugom mjestu u Zadru održavati razne zabave za sudionike turnira jer nam je želja da svi sudionici budu zadovoljni boravkom u našem gradu.

Poruka za kraj?

Želja nam je da Zadar postane centar veteranske košarke, što uvjetima i košarkaškom poviješću i tradicijom Zadar zaslužuje, te ovim putem pozivam sve muške i ženske veteranske ekipe iz Hrvatske i regije da se na turnir prijave putem službene web stranice: www.zadarmasters.com ili na e-mail: [email protected], rekao je predsjednik KK veterana Pet bunara Tonći Jerak.