Jedriličari dobi do 15 godina, okupit će se narednog tjedna na Pagu, kako bi se ogledali za medalje na Otvorenom Prvenstvu Hrvatske u klasi Optimist. Očekuje se oko 180 natjecatelja.

Skoro 400 kadeta i kadetkinja brojka je koja se u Hrvatskoj na godišnjoj razini vrti u klasi Optimist, popularnoj „kadici" u kojoj se rade prvi jedriličarski koraci. Tijekom ljeta mnoštvo djece uzduž obale prođe škole jedrenja u kojoj nauče osnove. Kao i u svakom sportu oni daroviti prelaze u natjecateljske pogone klubova, dok se mnogi u školi jedrenja zadrže i više godina i bave se jedrenjem rekreativno. Brojka od skoro 400 kadeta i kadetkinja je natjecateljski pogon. S jedrenjem se djeca počinju uglavnom baviti u dobi od osam do deset godina, oni najbolji mogu već i u tako ranoj dobi biti pravi mali profesionalci, s ozbiljnim treninzima, programom od 15ak regata godišnje. Svake godine sustav kriterijskih regata uoči ljeta iznjedri 12 najboljih, od kojih pet nastupi na svjetskom prvenstvu, a sedam na europskom. Ove godine hrvatska je kadetska reprezentacija, i to vrlo mlada, sastavljena od mahom 13godišnjaka, polučila vrlo lijep uspjeh na SP, gdje im je pripalo peto mjesto među više od 60 reprezentacija. 


- Imamo sad jednu dobru novu generaciju rođenu 2000. godine od koje mislim da možemo puno očekivati. Naravno da je teško prognozirati kako će se razvijati, krizno je uvijek razdoblje juniorskog staža, put do seniora je težak i trnovit, kao što svi u sportu znaju. Radujemo se Pagu, državno prvenstvo uvijek je vrlo uzbudljivo i zanimljivo,  kazala je Daniela Gluhan, predsjednica hrvatskog udruženja klase Optimist, inače i trenerica.

Pag će prvi put ugostiti kadetsko državno prvenstvo. Bit će to veliki doživljaj za ovaj grad i otok, jer im stiže oko 180 natjecatelja, iz Hrvatske, Slovenije i Poljske. Oko 180 malih jedara u paškoj uvali, šušur na kopnu donijet će zasigurno novu živost Pagu, i promovirati jedrenje u sredini koja nije toliko aktivna u ovom sportu. Pag je nazočan u jedrenju, međutim vjerojatno ne onoliko koliko bi mogao biti, s obzirom na broj stanovnika i djece. Škole jedrenja na otocima uvijek su dobrodošla aktivnost, svi veći hrvatski otoci imaju klubove i djeluju organizirano.

Otvoreno Prvenstvo Hrvatske u klasi Optimist sastoji se od dva dijela, ekipnog i pojedinačnog. U ponedjeljak 26. kolovoza na programu su službene prijave i premjeravanja, 27. i 28. kolovoza jedri se ekipno PH, od 29. kolovoza do 1. rujna slijedi pojedinačno PH.