Ivan Kljaković Gašpić, dobitnik prestižne nagrade „sportaš godine" postao je član jedrilice Esimit Europa 2, 30-metarske maksi jedrilica Slovenca Igora Simčiča.

Ta jedrilica plovi pod europskom zastavom i smatra se jednom od najboljih jedrilica na svijetu, a na palubi udružuje jedriličare iz 8 europskih zemalja, višekratne pobjednike Pokala Amerike, svjetske, europske i olimpijske prvake. Kljaković Gašpić, predstavnik Hrvatske na formuli 1 svjetskog jedrenja, tako će pod dirigentskom palicom legendarnoga Jochena Schümanna nadograditi svoja bogata iskustva iz olimpijskih razreda i pripomoći daljnjim uspjesima rekorderke i serijske pobjednice najvećih regata.

Projekt Esimit Europa koji pobuđuje sudjelovanje među Europljanima i Kljaković Gašpićevo pridruživanje ekipi službeno je također podržala dr. Vesna Pusić, ministrica za vanjske i europske poslove Republike Hrvatske.
„Radostan sam što se Ivan Kljaković Gašpić odazvao našem pozivu. S njime će naša ekipa dobiti izvrsnog jedriličara kojega veoma cijenim i poštujem. Ivan nema samo izvrsno tehničko znanje, nego također razumije specifike jedrenja na velikim jedrilicama i spreman je potpuno se prilagoditi timskom radu za postizanje zajedničkog cilja. Potonji je također moto našeg projekta koji s pridruživanjem Kljaković Gašpića simbolično podržava pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji i istodobno pobuđuje sudjelovanjem između svih naroda u Europi. Počašćen sam da je naša nastojanja također poduprla mi

nistrica dr. Vesna Pusić", rekao je Igor Simčič, osnivač projekta Esimit Europa.
„Izuzetna čast mi je da sam se pridružio jednom od najambicioznijih sportskih projekata na svijetu. To je veliko priznanje kako za mene osobno tako i za cijelu Hrvatsku. Raduje me da će Hrvati uz moju pomoć opravdati ulogu velikih pomoraca i jedriličara. Izuzetno smo uspješni u olimpijskim jedriličarskim razredima, zato se radujem izazovu i želim dokazati da možemo biti jednako uspješni i na velikim jedrilicama. Biti u međunarodnoj ekipi legendi svjetskoga jedriličarstva još je jedan dodatni motiv da dam sve od sebe za buduće uspjehe jedrilice Esimit Europa, izjavio je Bambi.