U Zadru su u tijeku završne pripreme za službeni početak Svjetskog prvenstva 49er-a. Skoro 80 posada okupilo se u Zadarskom kanalu. Večeras u 19.30 prvenstvo će biti službeno otvoreno, sutra se jedri probna regata, a ponedjeljak 07. svibnja je prvi dan jedrenja.

Boje Hrvatske u domaćim vodama brane olimpijci Pavle Kostov i Petar Cupać, te uz njih Goran Ivanković i Noa Ninčević. Velika je čast ugostiti natjecanje ove razine, pogotovo u olimpijskoj godini kada prvenstva nosi zadnje olimpijske norme, kažu u Uskoku.

Posade su stigle u Zadar još prije tjedan dana kako bi upoznale regatno polje, iako ga mnogi već poznaju, jer je ovdje 2009. održano EP za ovu klasu. Vrijeme je zasad bilo povoljno sunačno i toplo, a vjetra je bilo svaki dan.

Ukupno je predviđeno 17 plovova i plov za odličja. Prva tri dana jedre se kvalifikacije, nekon čega se flota dijeli na finalne skupine. Najboljih 25 nakon kvalifikacija jedrit će u zlatnoj skupini za plasman od prvog do 25. mjesta. Nakon finala deset najboljih 12. svibnja jedrit će plov za odličja.