Hrvatska ulazi u završni sprint prema Europskoj uniji, no nije riječ o utrci na 100 metara. Ma kakvi. Disciplina je 110 metara s preponama.

A prepona je puno, stoga nas u tjednu u koji smo upravo ušli, u tjednu pred toliko iščekivani referendum čeka i agresivnija marketinška kampanja sve kako bi se osiguralo da Hrvatska na koncu ipak izabere članstvo u Europskoj uniji.

A kako neslužbeno doznajemo, i Hrvatska radio-televizija proteklih je dana planirala i pokušavala snimiti nove promotivne spotove s poznatim licima koja nas nagovaraju da zaokružimo sudbonosno DA.

Glavni urednik HRT-a Bruno Kovačević nije pokušao demantirati vijest, samo je pitao:

- Tko vam je rekao?!

Naravno, izvore štitimo, makar ovo i nije neka bjelosvjetska senzacija. Ipak, indikativno je da su se proteklih dana ljudi s hrvatske dalekovidnice, jedine kojoj plaćamo pretplatu, razletjeli kako bi pronašli relevantne face iz našeg javnog života čija bi nam riječ značila da se u nedjelju, kada iziđemo na referendum, ipak odlučimo za Europsku uniju. Da je riječ o ranije planiranoj aktivnosti spotovi bi već bili snimljeni.

Ovako, zvuči kao da je zavladala panika u odlučujućem tjednu, pa se poseže za "teškom artiljerijom". Vade se i zadnji aduti kako bi se osigurao pozitivni ishod referenduma. Jer, ankete koje se provode ne ulijevaju preveliki optimizam našim vodećim političarima. Rezultati su uvijek negdje na 50:50.

Malo na jednu, malo na drugu stranu, ovisno tko je provodi i kojim putem. Dakle, ishod referenduma i te kako je neizvjestan. A ako se pojavi više onih koji će zaokružiti ‘NE', bio bi to velik udarac za vrh hrvatske politike.

Kako doznajemo, u spotovima bi se između ostalih trebali naći i naš najbolji skijaš, senzacionalni Ivica Kostelić, kao i maestralni rukometaš Ivano Balić.

A gdje je Blanka?

Obojica su ovih dana u akciji, Balić se muči s ozljedom i upitan je njegov zdravstven status pred početak Europskog prvenstva u Srbiji, dok je Kostelić jučer briljirao u Wengenu.

Njih dvojica uspješno nas u Europi predstavljaju već duže vrijeme, mogu li nagovoriti i svoje sugrađane, ostale Hrvate, kako je u Europi puno ljepše? S HRT-a su, dakako, planirali angažirati i Blanku Vlašić, ali su zakasnili. Naime, naša poznata sportašica sada je u - Južnoafričkoj Republici.