Prema posljednjem rankingu ISAF-a, Međunarodne jedriličarske organizacije zadarski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić najbolje su plasirani hrvatski jedriličari s trećim mjestom u muškom olimpijskom dvojcu 470. Tina Mihelić i Ivan Kljaković Gašpić zauzimaju četvrta mjesta u ženskom Laser Radialu, odnosno Finnu. Šime i Igor izgubili su jednu poziciju u odnosu na ljestvice iz srpnja, dok su Tina i Ivan ostali na istim pozicijama.


Za dva mjesta bolji su ovoga mjeseca Pavle Kostov i Petar Cupać u klasi 49-er i nalaze se na 20. mjestu.
U ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan izgubile su šest mjesta. Sa 17. pale su na 23. mjesto. U muškom 470 pak juniori Lovro Ivanov i Marko Carić su popravili svoj plasman za sedam mjesta i sad su 110. posada svijeta.
Veliki korak naprijed napravio je u muškoj dasci Luka Mratović koji je zahvaljujući odličnom rezultatu na Europskom prvenstvu stigao do 50. mjesta, što je za njega plasman karijere na svjetskim ljestvicama. Mihovil Fantela je nekoliko mjesta pao, na 132. poziciju. 


Jedriličarski svijet usmjeren je prema australskom Perthu gdje će se početkom prosinca održati Svjetsko prvenstvo na kojem će se jedriti za olimpijske norme.
Prema zadnjim startnim listama objavljenim danas nastup je potvrdilo oko 1100 jedriličara i jedriličarki iz 77 zemalja svijeta!
Hrvatsko izaslanstvo: jedriličari, treneri i prateća logistika, brojat će skoro 50 osoba. Prošloga tjedna u ured HJS-a stigle su putovnice s potvrđenim vizama tako da je i ta obveza riješena.

Naši su se jedriličari posvetili ključnim pripremama. Neki u hrvatskim vodama, a neki su van Hrvatske. Šime Fantela i Igor Marenić su u Španjolskoj na kampu s 20a-tak posada klase 470, gdje će provesti oko mjesec dana.