Julius Juby Johnson, svojedobnomiljenik zadarske košarkaške publike, danas igrač Gravelinesa u Francuskoj, u Dunkerqu, nemalo se iznenadio kad je na zaslonu svojeg mobilnog uređaja, vidio poziv iz Zadra.


Brzo je odgovorio svojom poznatom uzrečicom : „Ej, di si kralju" kako se inače obraćao prijateljima na Kalelargi, i to na čistom hrvatskom jeziku.

Kad smo mu ponudili razlog okretanja njegovoga broja, ističući pritom kako se njegovo ime vezuje uz, navodno, davanje provizije Giuseppeu Giergiji, ondašnjem sportskom direktoru KK Zadar.

- Šokiran sam! Žao mi je što u ovom trenutku ne mogu biti u Zadru i izravno pričati o mojem odnosu s gospodinom Giergijom. Pino je za mene oličenje košarkaškog znalca, ali i čovjeka koji mi je bio spreman pomoći u svakom trenutku. Nije bilo lako pridobiti zadarsku publiku, jer nisam u svakoj utakmici bio onaj pravi. Giergia me je poticao na uporan rad i samo rad. U brojnim intervjuima sam isticao kako je Pino moj drugi otac. Uvijek smo otvoreno razgovarali i svaka njegova riječ za mene je bila zakon. Cijenio sam njegovu iskrenost - emotivno će Juby.

Začudio se nastavku priče prema kojoj je odnos s Pinom morao vezati kroz ugovor...

- To je čista besmislica i rekao bih podmetanje! Svoje ugovore kroz petogodišnje razdoblje provedeno u Zadru, odradio sam na pošten način. Sad me se drži nekim nevaljalcem koji je plaćao da bi igrao u Zadru. Nikomu nikad nisam dao ni centa. Ni Pinu niti bilo kome drugom! Meni je nezamislivo da se uopće vrti takva priča. Oh, svašta! U svakom trenutku stojim na raspolaganju svima, neka me otvoreno pitaju i sto puta ću ponoviti isto: „ Juby nikomu nije plaćao tako ni Pinu !"- mirnim će glasom Juby.

 

Unatoč našem silnom nastojanju da od Giuseppea Giergije izvučemo nešto više nego je već rekao (kako je riječ o ‘neistini i glupostima') o priči kako su mu igrači plaćali proviziju da igraju, nismo uspjeli dobiti značajniji odgovor na sve o čemu se pisalo.

- O mojem odnosu s Juliusom Johnsonom najbolje pitajte njega, ali i sve druge igrače koji se spominju, oni su za mene najvjerodostojniji izvor - kratko je najnoviju priču komentirao Pino Giergija.